Stockholms kommunala skolor är riktigt bra skolor. Elevernas resultat har förbättrats under flera år och varje dag gör lärare och skolledare ovärderliga insatser i våra skolor. Visst finns utmaningarna där, men utvecklingen går åt rätt håll. Därför är det oerhört tråkigt både för politiken och för stockholmarna att Socialdemokraterna gång efter annan för ut felaktigheter om tillståndet i Stockholms skolor. Senast i den debatt om skolan som hölls 6 maj i P4 Stockholm sa oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S) att han ser ”en skola i Stockholm där vi /…/ fått sjunkande resultat. Vi behöver vända den trenden”.

I måndags skrev jag om hur resultaten utvecklats i grundskolan. Låt oss också titta på hur det har gått för eleverna som går i gymnasieskolan i Stockholm. Här är resultaten, 2006 jämfört med 2013. Fler får högre betyg, fler klarar gymnasiet och uppnår högskolebehörighet, och fler studerar också vidare på högskolan. Hur man än mäter, klarar våra gymnasieelever skolan bättre nu än när Socialdemokraterna hade ansvaret för gymnasieskolan.

Skola08_fler_klarar_gym_nyny

Den genomsnittliga betygspoängen har ökat från 14,8 till 15,0. Andelen gymnasister som har fullföljt gymnasiestudierna inom fyra år har ökat, från 69 procent till 71 procent. Andelen unga stockholmare som uppnår behörighet till högskolan har ökat från 87 procent till 89 procent och andelen som går vidare till högskolestudier inom 3 år efter gymnasieexamen har också ökat, från 53 procent till 55 procent.

Att det ser bra ut betyder dock inte att det inte kan bli ännu bättre. De högskoleförberedande programmen ska utgöra en god grund för fortsatta akademiska studier. Yrkesprogrammen ska leda till att studenterna har goda chanser till arbete efter examen. Vi genomför därför satsningar för att höja utbildningarnas kvalitet ytterligare genom lördagsgymnasium, möjligheter att läsa universitetskurser redan i gymnasiet, genom satsningar på lärlingsutbildningar och yrkesintroduktion och genom fler förstelärartjänster och lektorat i gymnasiet.

Vi i Folkpartiet kommer inte att ge oss. Elevernas resultat kan bli ännu bättre. Men när Socialdemokraterna hävdar att resultaten har försämrats så missleder de medvetet stockholmarna. Fler klarar gymnasiestudierna nu än 2006.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s