”Skickliga lärare är viktigare för skolans utveckling än någonsin skolbyggnader, datorer eller ens skolpolitiker kan vara.” Så sa jag i mitt tal vid prisutdelningen till Årets Lärare och Årets Lärarlag, som igår delades ut för allra första gången någonsin i Stockholms stad. Prisutdelningen tog plats på Goda Exempel-mässans stora scen, inför ögonen på gissningsvis flera hundra lärare och ditresta elever.

Och det är ju precis så. Allt vad vi idag vet om skolan pekar på att det är de skickliga lärarna och arbetslagen som gör den största skillnaden för att få eleverna att lyckas. Här måste vi bryta jante, och istället  uppmärksamma och lyfta fram de goda exemplen. Årets lärare och Årets lärarlag-priserna är ett nytt sätt att en gång om året sätta ljuset på de livsviktiga lärare som varje dag gör skillnad i skolorna i Stockholm. Skickliga lärare och arbetslag måste få ta plats!

Här är 2014 års pristagare i kategorin Årets Lärare:

Grundskola:

_FP_1697 1
Kenneth Bergman, Enbacksskolan – Årets lärare 2014

Kenneth Bergman, Enbacksskolan

Motivering: ”Kenneth Bergman utgår från varje individs förutsättningar när han i nära samarbete med eleven lotsar henne eller honom framåt. Detta gäller såväl kunskapsutveckling som social utveckling. Han bemödar sig till det yttersta att nå varje elev, utan undantag, och för en ständig dialog med eleverna i kunskaps- och i värdegrundsfrågor. Hans insatser bidrar till höga elevresultat i so-ämnena och till ett gott arbetsklimat på skolan. Kenneth Bergman är ett gott exempel på en lärare som efter 40 år fortfarande älskar sitt arbete, ständigt förnyar sig och prövar sina kunskaper i samtal med andra.”

Gymnasieskola:

_FP_1574
Magnus Jacobsson, Bernadottegymnasiet – Årets lärare 2014

Magnus Jacobson, Bernadottegymnasiet

Motivering: ”Magnus är precis som en lärare ska vara. Han visar en konstant mycket hög nivå på sin undervisning. Samtliga lektioner är väl planerade och väl genomförda och hans stora intresse för sitt ämne lyser alltid igenom. Magnus är även mycket populär bland eleverna och engagerar sig mycket i dem, både i och utanför skolan. Han är en god förebild både när det gäller undervisningen i klassrummet, mentorskap och förhållningssätt till eleverna.”

 

Här är 2014 års pristagare i kategorin Årets Lärarlag:

Grundskola:

_FP_1786
Arbetslaget Stjärnan på Sjöstadsskolan – Årets lärarlag 2014

Stjärnan, Sjöstadsskolan

Anki Mouantri, Annika Nordahl, Charlotta Wilson, Eva-Liisa Kopra, Gunilla Finnson, Jörgen Klippmark och Sara Wetterlund

Motivering: ”Samarbetet i Stjärnan präglas av kompetens, prestigelöshet, öppenhet och en stark vilja att ställa upp. För varandra och för eleverna. Arbetslaget lyfter utmaningar och vågar se utanför invanda mönster. Betygen har höjts varje år och för eleverna i årskurs 9 i december 2013 var betygen de hittills högsta för Sjöstadsskolan. Arbetslaget ger alla elever goda möjligheter att lyckas i sitt skolarbete. De kombinerar hög kvalitet på undervisningen med ett stort mått av omsorg, ett gemensamt ansvar och ett systematiskt kvalitetsarbete.”

Gymnasieskola:

_FP_1851

Lag Språkintroduktion, Ross Tensta gymnasium

Susanna Franzén (lagledare), Kristin Cohlin Granat, Ingrid Haus, Lina Pilo, Kenny Nilsson, Sofie Nilsson, Annelie Drewsen, Berna Ilan, Gerd Enqvist, Iman Pasafkand och Lisbet Westin

Motivering: ”Detta är arbetslaget som vänt upp och ner på föreställningarna om vad det innebär att undervisa nyanlända ungdomar. De har på ett fördömligt vis hittat sin egen variant på Rosskonceptet. Med språk och samhällsfrågor som röd tråd i sitt arbete har de bevisat att man med hjälp av ämnesövergripande samarbete, höga förväntningar och nytänk, kan lyckas över förväntan. Arbetslagets insatser har direkt bidragit till programmets goda rykte, både internt och externt. Lagets förmåga att inspirera varandra i nya arbetssätt och metoder i undervisningen, att tänka nytt utanför ramarna, sticker ut.”

Stort grattis! Här kan du läsa mer om alla som blev nominerade till priset.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s