Stockholms kommunala grundskolor är riktigt bra skolor. Elevernas resultat har förbättrats under flera år och varje dag gör lärare och skolledare ovärderliga insatser i våra skolor. Visst finns utmaningarna där, men utvecklingen går åt rätt håll. Därför är det oerhört tråkigt både för politiken och för stockholmarna att Socialdemokraterna gång efter annan för ut felaktigheter om tillståndet i Stockholms skolor. För att ta två exempel. I oktober 2013 påstod Roger Mogert (S) i Svenska Dagbladet: ”Varje år säger de att de gör historiska satsningar, varje år slutar det med nedskärningar.” Och senast i en debatt ordnad av P4 Stockholm den 6 maj hävdade Mogert att: ”Jag ser en skola i Stockholm där vi osthyvlat, eller skurit, i några år nu”. Detta är helt felaktigt och det vet Socialdemokraterna om. Men i sin iver att svartmåla skolan i Stockholm väger tydligen fakta lätt.

För att alla ska kunna se hur resursökningarna till skolan har sett ut sedan 2003 redogör jag för dem nedan. Siffrorna gäller den påse pengar som de kommunala grundskolorna får per elev i grundersättning, till det kommer extra medel för att ta höjd för elevers olika förutsättningar och liknande.

Satsningarna på skolan har konsekvent varit högre när Folkpartiet har ansvarat för skolan än när Socialdemokraterna har gjort det. I snitt har resursökningen till grundskolan varit 3,2 procent per år sedan Folkpartiet tog över, att jämföra med en ökning på 2,4 procent per år i snitt under 2002-2006 när (S) styrde skolan. Det är pengar som gör skillnad. I Stockholms stads budget för 2014 ökar resurserna ytterligare till de skolor och elever som har de största behoven. Rätten till sommarskola utvidgas från årskurs nio ner till årskurs sex, läxhjälp garanteras alla elever i grundskolan och förstelärarreformen byggs ut ytterligare.

Det är en sak att säga att man vill satsa på skolan – det är en annan sak att verkligen göra det. Socialdemokraterna har aldrig prioriterat skolan när de har haft chansen. Historien har istället visat oss att de i verkligheten har satsat mindre på skolan när de själva suttit vid makten. Socialdemokraterna måste sluta att svartmåla skolorna i Stockholm. Skolan förtjänar en seriös debatt byggd på fakta. Den ska behandlas som det viktigaste vi har, inte som slagpåse i populistiska utspel.

Annonser

3 Comments »

  1. Skolborgarrådet ”glömmer” att tala om hur det ligger till med utbildad personal i fritidshemmen. I Röd/grönt styrda kommuner är 62 procent av personalen på fritdshem högskoleutbildad. I borgerligt alliansstyrda kommuner är 54 procent högskoleutbildad. Mer pengar till skolan när FP styr skriver skolborgarrådet i sin krönika. Anser skolborgarrådet att fritidshemmen hör till skolan? Om så är fallet varför ser det då ut som det gör i de Alliansstyrda kommunerna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s