Stockholms kommunala grundskolor är riktigt bra skolor. Elevernas resultat har förbättrats under flera år och varje dag gör lärare och skolledare ovärderliga insatser i våra skolor. Visst finns utmaningarna där, men utvecklingen går åt rätt håll. Därför är det oerhört tråkigt både för politiken och för stockholmarna att Socialdemokraterna gång efter annan för ut felaktigheter om tillståndet i Stockholms skolor. Senast i den debatt om skolan som hölls 6 maj i P4 Stockholm sa oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S) att han ser ”en skola i Stockholm där vi /…/ fått sjunkande resultat. Vi behöver vända den trenden”.

Det Roger Mogert och Socialdemokraterna håller på med är inte bara oseriöst, det nedvärderar också de insatser som elever, lärare och skolledare gör varje dag. Stockholmarna och Stockholms skolor är värda mycket mer än så. Låt mig därför presentera hur det faktiskt ser ut i stadens skolor.

 Kunskapsresultat

Andelen som uppnått målen i samtliga ämnen har ökat från 74,4 procent till 75,2 procent. Det genomsnittliga meritvärdet, snittet av elevernas betyg, har ökat från 218,8 till 222,4. Behörigheten till gymnasiets nationella program har däremot minskat något, från 89,3 procent till 87,4 procent. Men behörighetskraven till gymnasiet skärptes betydligt 2011. Förut räckte det med att ha blivit godkänd i svenska, engelska och matematik. Nu måste man vara godkänd i åtta ämnen, inklusive svenska, engelska och matte, för att kunna komma in på gymnasiet. Detta spelar självklart in. Att fler elever ska klara grundskolan och uppnå behörighet till gymnasiet är vår viktigaste fråga framöver. Därför satsar vi på reformer som ger mer kunskap i skolan.

Även resultaten på de nationella proven har förbättrats sedan 2006:

Fler klarar nat proven

Att det ser bra ut betyder dock inte att det inte kan bli ännu bättre. Vi i Folkpartiet kommer inte att ge oss. Elevernas resultat kan bli ännu bättre. Särskilt angeläget är det att höja andelen behöriga till gymnasiet. Men när Socialdemokraterna hävdar att resultaten har försämrats så missleder de medvetet stockholmarna. Skolan och stockholmarna förtjänar en seriös debatt, inte en socialdemokratisk svartmålning.

 

Annonser

4 Comments »

  1. Jag tycker att det är att göra en höna av en fjäder, skillnaderna mellan 2006 och 2013 är väldigt marginella och att slå sig för bröstet för detta känns pompöst. Det synnerligen allvarliga är istället den största förändringen med minskad gymnasiebehörighet, oavsett ändring av kraven så måste ju skolan då klara av att ge utbildning så att fler kommer in, inte färre.

  2. Hej Jan,
    Såhär ser resultaten ut. Det är viktigt att komma ihåg när partier i en valrörelse hävdar motsatsen. Bakom resultaten ligger många skolor som lyft resultaten, uppbackade av reformer för mer kunskap i skolan. Elevernas resultat kan bli ännu bättre, men skolan och stockholmarna förtjänar en seriör debatt om skola med fakta på bordet.

    Hälsningar
    Malin Hasselblad
    Bitr borgarrådssekreterare (FP)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s