Stockholm växer så det knakar och många branscher i länet och staden skriker efter yrkesskickliga ungdomar. Vad kan politiken göra för att locka fler till hantverksyrkena i allmänhet och plåtslagaryrket i synnerhet? I morse var jag med på ett frukostseminarium av PVF/Plåtslagarnas riksförbund och Byggnads för att diskutera just detta.

Unga som vill ha jobb ska ha korta vägar till utbildning, lön och anställning. En studietrött ungdom ska inte tvingas in till gymnasiestudier, som socialdemokraterna vill. Tvärtom ska vi kunna erbjuda ett flertal möjligheter till vidare jobb och studier. Att gå en lärlingsutbildning, där hälften av utbildningstiden sker ute på en arbetsplats, kan fungera mycket bättre. Därför har vi infört lärlingsutbildningar både i gymnasiet och inom vuxenutbildningen. Fler lärlingar efterfrågades av många seminariedeltagare, som bland annat fick skriva upp sina önskemål på post it-lappar:

Fler lärlingar, för fler jobb med egen lön och goda framtidschanser!

För övrigt anser jag självklart att företagens möjligheter att anställa ungdomar kraftigt skulle försämras om arbetsgivaravgiften för unga fördubblades – något som Socialdemokraterna av någon för mig obegriplig anledning går till val på. Obligatorisk gymnasieskola, även för skoltrötta ungdomar, och en dubblering av arbetsgivaravgiften för att anställa unga skulle definitivt inte göra något bättre – snarare mycket sämre. ”Svårare att få jobb” verkar vara (S)-märkt ungdomspolitik.

Panelen, som leddes av Maria Wetterstrand, bestod av en plåtslagarelev, Li Jansson, ekonom på Almega, Mattias Carlsson från branschen, och Roger Mogert (S).
Panelen, som leddes av Maria Wetterstrand, bestod av plåtslagareleven Robin Olsson, Li Jansson, ekonom på Almega, Mattias Carlsson från branschen, och Roger Mogert (S).
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s