Idag är det en mycket viktig dag – nämligen världsbokdagen. En dag som syftar till att hylla böcker och författare och att sprida glädje kring litteratur och läsning. Med anledning av den stundade högtiden besökte jag igår Nicolaigården, som är en av flera förskolor inom Maria Gamla Stans förskoleenhet som arbetar mycket aktivt och medvetet med barns läsning.

Nicolaigården är en av 57 kommunala förskolor på Södermalm som deltar i projektet Läsa Mera! Projektet, som är ett samarbete mellan Södermalms stadsdelsförvaltning och Stockholms stadsbibliotek, innebär att samtliga förskolor utser ett läsombud vars uppgift är att driva ett läs- bok- eller berättandeprojekt på sin förskola. Erfarenheterna av Läsa Mera! projektet är än så länge entydigt positiva och ”Södemalmsmodellen” ligger till grund för den lässatsning som biblioteken tillsammans med förskolan nu genomför i hela staden.

I Maria Gamla Stans förskoleenhet har läsprojektet renderat i en rad konkreta satsningar. För att ta några exempel: Varje förskola har skapat ett Språkotek, en läsgaranti håller på och tas fram, det har startats schackklubbar på två förskolor, samverkan med barnbokhandlare har utvecklats, skolbarn kommer till förskolorna och högläser för barnen och nu är även ett projekt i startgroparna där äldre ska göra detsamma. Inom Maria Gamla stan arbetar man, minst sagt, aktivt och medvetet med att tidigt skapa intresse för böcker och att få barnen nyfikna på litteraturens magiska värld. Ett mycket inspirerande, viktigt och föredömligt arbete som många kan lära av.

Vikten av att barn redan tidigt kommer i kontakt med och lär sig uppskatta böcker kan inte nog betonas. Detta gäller särskilt de barn som växer upp i hem där läsning inte hör till vanligheterna. Läsa Mera! projektet inom förskolan, tillsammans med den omfattande lässatsningen inom skolan som pågått sedan 2007, är därför oerhört viktiga. De barn som tidigt lär sig läsa, senast under sitt första skolår, klarar sig betydligt bättre även i andra ämnen än de barn som halkar efter i läsningen. Alla barn har rätt till en bra utbildning och starkt stöd. Klassresan startar i klassrummet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s