Idag släpps aprilsiffrorna för förstahandssökande till landets lärarutbildningar. Antalet förstahandssökande till lärar- och förskollärarutbildningarna ökar nu för tredje året i rad, med 12 % jämfört med samma tid i fjol och med hela 67 % sedan 2008.

Glädjande nog är det antalet förstahandssökande till ämneslärarutbildningarna inom matematik/NO/teknik, samt utbildningarna till speciallärare och specialpedagog som ökar allra mest. Att söktrycket ökat så pass kraftigt redan nu visar att de examenspremier som regeringen aviserat för just dessa utbildningar faktiskt är ett kraftfullt instrument för att göra dessa yrkesval särskilt attraktiva för studenter.

Statistiken från UHR visar:

  • Antalet förstahandssökande till lärarutbildningarna är över 22 000. Det är en ökning med 12 % sedan förra året.
  • Det är tredje året i rad antalet sökande ökar kraftigt.
  • Bottenåret för ansökningar till lärarutbildningen var 2008. Sedan 2008 har antalet förstahandssökande ökat med 67 %.
  • De lärarutbildningar där antalet förstahandssökande i år ökar mest är de inriktningar där regeringen i mars aviserade en examenspremie; ämneslärare i matematik/NO/teknik där ökningen är 30 % och speciallärare/specialpedagog som ökar med 37 %.

Att ökningen av antalet förstahandssökande hållit i sig i flera år är ett kvitto på att läraryrkets status nu har börjat stärkas. Bakom detta ligger medvetna satsningar som höjda lärarlöner, förstelärarreformen, införandet av lärarlegitimation och en ny lärarutbildning. Lärarlönerna ökar i snabbare takt än för samtliga andra större yrkesgrupper på arbetsmarknaden, och totalt sett har de ökat med 8 miljarder jämfört med bara för två år sedan. Det motsvarar en genomsnittlig ökning med 2000 kronor mer i lönekuvertet varje månad.

Enligt en undersökning som gjordes nyligen säger hela 9 av 10 lärarstudenter i Stockholms län att de allra helst vill arbeta i Stockholms stad efter examen. Det är glädjande. Vi får dock absolut inte luta oss tillbaka. Stockholms stad måste göra sitt yttersta för att bli en ännu bättre och mer attraktiv arbetsgivare för både redan anställda lärare och framtida förmågor. Därför har vi i Stockholm tecknat ett avtal som låter lärarlönerna öka i snabbare takt än andra grupper 2013 och 2014, och i höst kommer vi att ha tillsatt hela 800 förstelärartjänster.

Att riva upp förstelärarreformen, avskaffa lärarlegitimationen eller släppa taget när det gäller lönerna, skulle vara förödande för yrket, och för eleverna. Lärare är Sveriges viktigaste yrkesgrupp. Den som vill att läraryrket ska fortsätta att stärkas måste hålla fast vid och fördjupa de satsningar på läraryrkets status som Folkpartiet och Alliansregeringen genomfört sedan 2006.

 

 

Annonser

1 kommentar »

  1. Om de vinstdrivande bolagsskolorna hade samma lärartäthet, som de kommunala så skulle ytterligare 2 700 lärare kunna anställas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s