Alla barn och ungdomar har rätt till en bra utbildning.  Det är både viktigt för varje enskild individ och samhället i stort att vi kan fånga upp alla dem som riskerar att falla bort. Det visar inte minst en ny forskningsrapport från Stockholms stad, som DN skriver om idag, där skolan lyfts fram som en av de allra viktigaste skyddsfaktorerna för att minska kriminalitet hos ungdomar.

Om skolungdomarna upplever att de får uppmuntran och tydlighet från lärarna, att kommunikationen mellan lärare, elever och föräldrar är bra, att de är delaktiga samt att skolarbetet känns meningsfullt minskar det risken för kriminalitet. Hos pojkar är resultatet av en positiv skolgång störst och skolan dämpar tydligt effekten av ogynnsamma hemförhållanden.

Stadens satsning på en ökad samverkan mellan skola och socialtjänsten, för att fånga upp och hjälpa de elever som riskerar att inte klara skolan, är därför på alla sätt oerhört viktig. De elever som har de sämsta förutsättningarna hemma ska ha bäst förutsättningar i skolan.

Den här rapporten styrker det alla lärare och rektorer redan vet – en bra skola gör skillnad.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s