Idag presenterade Socialdemokraterna finansieringen av sin ekonomiska vårmotion [http://www.svd.se/nyheter/valet2014/fa-overrasknignar-i-s-finansieringsplan_3457454.svd]. Det vore fel att säga att de kom med särskilt många nya idéer. Istället är det en blandning av gamla förslag och kopior av alliansregeringens reformer. 

Ska vi klara välfärden och tillväxten, då måste så många människor som möjligt komma i arbete. Därför är det väldigt synd att Socialdemokraterna väljer att rikta sina skattehöjningar just mot de grupper som har svårast att komma in på arbetsmarknaden: ungdomar utan högre utbildning och utrikes födda.

Genom att vilja fördubbla arbetsgivaravgiften för ungdomar, höja restaurangmomsen och sänka taket för rutavdraget försvårar man för ungdomar och nyanlända att få sitt första riktiga jobb. Just restaurang- och hemservicebranscherna anställer ju många ungdomar och människor från andra länder.

Socialdemokraternas förslag drabbar i synnerhet Stockholm. Här skapas många av de nya jobben i Sverige, framför allt inom tjänstesektorn. Hit söker sig många unga och många från andra länder. Trots att vi har gått igenom några väldigt tuffa år är arbetslösheten i Stockholm relativt låg. Att i det läget vilja slå undan benen på branscher som skapar riktiga jobb för ungdomar och utrikes födda, och ersätta dessa med konstruerade bidragsjobb, är helt fel väg att gå.

Det är bra att det blir tydligt vilka alternativen är inför vårens och höstens val. Historiskt sett har stödet för Socialdemokraterna sjunkit när partiet har lagt fram sin konkreta politik. Vi räds inte debatten om vilket politiskt alternativ som är bäst för Stockholm och Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s