Idag presenterade tävlingsjuryn för ett Nobelcenter på Blasieholmsudden ett vinnande förslag i den arkitekttävling som pågått sedan en tid tillbaka. Vinnaren är ”Nobelhuset” av David Chipperfield Architects Berlin. Läs mer och se bilder på det vinnande förslaget här.

Det vinnande förslaget kommer att bearbetas för att kunna utgöra underlag för en detaljplan och en politisk behandling av förslaget ta vid. I den kommande processen kommer synpunkter på nytt Nobelcenter att hämtas in från en mängd olika håll.

Folkpartiets välkomnar ett Nobelcenter men anser att man i den kommande processen bör ta stor hänsyn till den kulturmiljö som finns på Blasieholmen. Att radera ut en plats historia är sällan välbetänkt. På platsen ligger både ett Tullhus från 1876 och två varuskjul/hamnmagasin. Staden bör verka för att Tullhuset bevaras och att de två varuskjulen bevaras, exempelvis genom att flyttas till en lämplig plats. Självfallet måste också sjötrafiken ges utrymme också i framtiden.

5 Comments »

  1. Det är bra att du vill verka för att tullhuset och magasinen bevaras. Frågan är varför Nobelcentret måste byggas på en så känslig plats som Blasieholmen? Bygg i Norra Djurgårdsstaden till exempel. Skapa en ny kulturmiljö där tillsammans med gasklockorna. Där finns det plats och inga gamla hus behöver förstöras eller flyttas.
    På Nationalmuseum pratar de om att bygga om för att få in ljus och luft samt återskapa museiparken bakom museet. Hur ska det gå när det nya stora centret byggs? Det verkar som att den ena handen inte vet vad den andra planerar.
    Mvh
    Gun Hedvall

  2. Nobel Center ser i alla fall ut att ha en viss maritim anknytning – det liknar en dumpad jättecontainer🙂
    Nobelstiftelsen har klart uttalat att tullhuset inte kan ligga kvar om Nobel Center ska kunna byggas på platsen, så därom råder ingen tvekan.
    Ska vi få se en upprepning av Klockhushistorien – först en brutal rivning och sedan uppbyggnad av en pastisch på annan plats efter att de styrande blivit nervösa inför valet 2018 ?

    Lägg lådan i frihamnen, Vinterviken, vid Londonviadukten eller på annan plats där den inte förstör Stockholms känsliga historiska inre hamnmiljö, utan istället kanske t.o.m. kan bli en tillgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s