DN fortsätter idag sin rapportering om situationen för romerna i Rumänien. Ett stort problem har varit att Rumänien har misslyckats med att använda de medel som Europeiska socialfonden (ESF) har anslagit för social utveckling. Min partikollega, EU-minister Birgitta Ohlsson har fört förhandlingar med rumänska myndigheter om att hitta sätt att hjälpa Rumänien att använda en större mängd EU-pengar. Bland annat föreslår den svenska regeringen att EU-kommissionen tillsätter en särskild expertgrupp för att hjälpa rumänska myndigheter med detta.

Den här expertgruppen är tänkt att innehålla experter från Polen och Lettland. Dessa länder stod inför samma utmaningar som Rumänien när det gällde att utveckla moderna och rättssäkra förvaltningar inför EU-inträdet. Skillnaden är att Polen och Lettland har lyckats där Rumänien har misslyckats. Medan Rumänien lyckades ta i anspråk 26 procent av ESF-pengarna lyckades Lettland använda 83 procent, enligt siffror från EU-kommissionen. Det är en väldigt stor skillnad mellan två länder med ganska snarlika förutsättningar.

Det som nu har hänt är att rumänska myndigheter har sagt nej till ett sådant samarbete. Man tycker inte att EU ska gå in och säga till ett enskilt medlemsland vad de ska göra. Man förstår fortfarande inte att EU är en värdegemenskap, där alla länder har en skyldighet att tillhandahålla värdiga levnadsvillkor för sina medborgare.

Under de kommande sex åren anslår EU totalt 202 miljarder kronor för att hjälpa Rumänien. Det är mycket pengar. Att se till att de pengarna används rätt – att de till att börja med används överhuvudtaget – är en skyldighet för Rumänien och ett intresse för hela EU. Jag har sagt det förr, men det tål att upprepas: det är inte acceptabelt att Stockholm och andra europeiska städer får hantera Rumäniens tillkortakommanden. Det är inte acceptabelt att barn växer upp under vidriga förhållanden i Europa år 2014. Misslyckandena måste få konsekvenser.

Därför är det bra att den svenska regeringen nu visar mod och ledarskap i den här frågan. Romernas situation är inte en intern angelägenhet för Rumänien. Den angår oss alla.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s