Image
Skoldagen ska strax börja på Smedshagsskolan. Undervisningen börjar kl 9 men läxhjälpen startar redan kl 8 och skolan stänger först kl 18.

Idag besökte jag Smedshagsskolan, en av de skolor i Stockholm som höjt kunskapsresultaten allra mest de senaste åren. På bara 3 år har behörigheten till gymnasiet ökat från dryga 62 % till 85,7 %. Smedshagsskolan är en F-9-skola i Hässelby.

Vad ligger bakom kunskapslyftet? Jag åkte till skolan för att prata med skolledning och elevråd om vad skolan börjat göra som kan ligga bakom de kraftigt förbättrade resultatet. Wivan Lindberg (tillförordnad rektor) berättade för mig att en stor förändring började för 4-5 år sedan, då skolan beskriver det som att man samlades betydligt mer kring kärnuppdraget, att öka elevernas kunskap. Då antog man ett pedagogiskt program, ett handlingsprogram för skolan med fokus på mer kunskap för varje elev.

Skolan arbetar med tydlig och återkommande kunskapsuppföljning var sjätte vecka. Undervisningen samlas i tematiska block, eller ”box”, och efter varje box ser lärarna över hur det gått för varje enskild elev. Det innebär att extra stöd kan sättas in mycket snabbare än tidigare. Skolan har organiserat läxhjälpen med till exempel elevcoach och matematiklärare och erbjuder både höstlovsskola, sportlovsskola och sommarskola.

Hela vägen från första klass till nian arbetar skolan med tvålärarsystem, det vill säga att två lärare är i klassrummet och hjälps åt med undervisningen. Det innebär naturligtvis större klasser, men är något som uppskattas mycket, enligt de elever från elevrådet som jag fick möjlighet att prata med. Med två lärare i klassrummet blir det lättare att få hjälp, sa eleverna. Behovet av vikarier minskar också med tvålärarsystem vilket ger större kontinuitet i undervisningen också när läraren är frånvarande.

Skolan har också både höstlovsskola, sportlovsskola och sommarskola för de elever som behöver extra hjälp. Skolan arbetar målmedvetet mot skolk och för trygghet och studiero. Jag hade förmånen att få träffa skolledning och elevrådet som gav sina bilder av vad som hänt på skolan. Elevrådet lyfte särskilt fram det fina Kunskapstorget, med scen, soffor och till och med en öppen spis med möjlighet att sätta sig ner med läxorna eller en bok från skolbiblioteket. Vi hann också prata lite om samhällsfrågor i allmänhet och om valet som ska hållas i höst.

Efter att mitt möte med skolledningen var slut fick jag en rundvandring av åk 6-eleverna Seghen, Melina och Amie som visade runt i ämnessalarna. Mitt besök avslutades med lunch i skolmatsalen: färsbiff med fetaostsallad, färsk spenat och till detta serverades både mellanmjölk och bregott på mackan (dock tog jag vatten).

Tack för besöket!

Image

Image
Konst av elever på Smedshagsskolan (fotograferad på en vägg i korridoren)
Annonser

2 Comments »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s