I en artikel i SvD idag hävdas det att Stockholm om åtta år kommer att sakna runt tolv medelstora grundskolor. Det är inte korrekt. Precis som det anges i artikeln, även om det sker i förbifarten, gäller detta bara beslut som redan är fattade. De beslut om nya skolor som kommer att fattas under året, och kommande år, är inte inräknade. Enligt stadens planering kommer enbart de beslut som fattas under 2014 att räcka till att detta ”beräknade kapacitetsunderskott” på stadsnivå helt upphör och fram till 2020 kommer minst tio helt nya skolor att vara färdigställda.

Men det betyder inte att skolplaneringen inte är en stor utmaning. Stockholm har under ett antal år växt väldigt snabbt och befolkningsökningen fortsätter. De närmaste sju åren kommer antalet grundskoleplatser i Stockholm att öka med lika många platser som det i dag finns i hela Uppsala kommun.

Den starka befolkningstillväxten har också lett till att byggandet av nya skolor har halkat efter i de delar av staden som växer allra snabbast. På en del ställen, som Hammarby Sjöstad och Årstadal, har även den ursprungliga planeringen varit undermålig. Något som är väldigt svårt att rätta till nu i efterhand. Men vi gör verkligen vårt yttersta. Alla tänkbara markplättar testas för att bygga skola på och alla lokaler ses över. Men, och detta är viktigt, vi kommer aldrig bygga skolor som inte håller högsta kvalitet.

Ett annat stort problem i Stockholm är att samtliga byggprojekt överklagas. Det leder till att processen för att få till nya skolor drar ut på tiden, vilket naturligtvis är problematiskt. I väntan på att vi får alla de nya skolorna på plats, och medan andra skolor byggs ut eller renoveras upp, är det så att en del elever få spendera en del av sin skoltid i moderna paviljonger. Dagens paviljonger håller dock en väldigt hög kvalitet och erbjuder en god studiemiljö.

Det är vår skyldighet att garantera att alla små stockholmare, som snart ska börja skolan, får bästa tänkbara skolgång. Vi gör allt vi kan för att hela tiden ligga steget före och hålla ett högt tempo i byggandet av nya skolor och utbyggnaden av befintliga skolor. Vi har en stor utmaning framför oss, men jag är helt övertygad om att vi kommer att klara den.

Nya skolor på gång eller i planeringsfas:

– Mariehällsskolan

– Konradsberg (delvis öppnad 2014)

– Hammarby sjöstad

– Årstaberg

– Sveaplan

– Midsommarkransen

– Norra Djurgårdsstaden

– Lövholmen

– Hagastaden

– Årstafältet

Annonser

1 kommentar »

  1. Har utbildningsförvaltningen o skolborgarrådet några planer på hur många utbildade lärare som kommer att behövas till de planerade 10 skolorna? Fram till 2020 om 6år kommer det att saknas ca 12.000 utbildade lärare i stockholms län utöver den bemanning som behövs till dessa planerade 10 skolor. Totalt i landet kommer det att saknas 43.000 utbildade lärare fram till 2020. Dessutom arbetar ca 25.000-30.000 utbildade lärare med något annat. Sedan tillkommer alla pensionsavgångar fram till 2020. SVERIGE ÄR ILLA UTE. EN ENORM SKOLKRIS ÄR I ANTÅGANDE. DET SKULLE MINST BEHÖVAS EN KRIS-
    KOMMISSION MED PROFESSIONELLA FORSKARE, OCH MED PROFESSIONEN.(inga politiker).LÄR AV ANDRA LÄNDER, SVERIGE ÄR EXTREMT.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s