Den senaste veckan har media uppmärksammat frågor om kvalitet och granskning av fristående förskolor. Låt mig vara tydlig direkt. Som skolborgarråd i Stockholm kommer jag aldrig acceptera förskolor som inte håller måttet i Stockholms stad. Alla förskolor ska hålla hög kvalitet. Föräldrar och barn ska kunna känna sig trygga med att möta en bra verksamhet som präglas av trygghet, lärande och respekt för barnet som individ.

Det är viktigt att poängtera att förskolorna i Stockholm generellt sett håller en mycket hög kvalitet, och det gäller både fristående och kommunala verksamheter. 87 procent av vårdnadshavarna för barn på de fristående förskolorna och 82 procent av vårdnadshavarna för barn på de kommunala förskolorna uppger att de är nöjda, eller mycket nöjda, med den verksamhet förskolan bedriver.

Det är utbildningsförvaltningen i Stockholms stad som utövar tillsyn av de fristående förskolorna och Skolinspektionen som ansvarar för tillsynen av de kommunala förskolorna.Stockholms stads tillsyn av fristående förskolor har byggts ut kraftigt  och på detta område är vi bättre rustade än de flesta andra kommuner. De senaste sex åren har tillsynsorganisationen byggts ut från två till nio heltidstjänster. Förskoleinspektörerna har förskollärarutbildning och lång erfarenhet av förskoleverksamhet. Under 2014 kommer vi att förstärka tillsynen med ytterligare fyra nya tjänster. På bara några år har vi därmed utökat inspektionen från två till tretton tjänster.

Stockholms stad granskar systematiskt de fristående förskolorna i Stockholm. Det visar sig inte minst av att stadens sedan 2007 har återkallat 14 godkännanden, och tre gånger har det beslutas om tillfälligt verksamhetsförbud, vilket innebär att verksamheten får stänga ner på dagen.  Det kan jämföras med perioden 2002-2006, när de rödgröna styrde, då faktiskt inte ett enda tillstånd drogs. Sedan 2011 har dessutom kraven för att få starta och driva fristående förskoleverksamhet i Stockholms stad blivit betydligt högre.

En viktig del i tillsynsarbetet är också att vårdnadshavare kan anmäla synpunkter och klagomål till utbildningsförvaltningen, som sedan kan ligga till grund för en inspektion. Varje år måste vidare alla fristående förskolor också lämna en egenkontroll till Stockholms stad. I den redovisas bland annat personaltäthet, andel förskollärare, personalomsättning och om de genomfört en barnsäkerhetsrond. Egenkontrollen ligger sedan till grund för den risk- och väsentlighetsanalys som görs för att prioritera vilka förskolor som ska inspekteras.

Det finns mycket att vara stolt över när den gäller förskolan i Stockholm. Det är en verksamhet som ständigt utvecklas och där man ofta möter nyblivna föräldrar som är både förvånade och glada över en verksamhet som deras barn älskar. För att förskolan även framöver ska hålla samma höga kvalitet är det viktigt att vi samtidigt hårt granskar de förskolor som inte håller måttet – och det gör vi.

Läs stadens Frågor och svar om tillsyn av fristående verksamheter i förskolan.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s