Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad har efter ett gott samarbete med lärarfacken kommit överens om en avsiktsförklaring om att fortsätta med den historiska utbyggnaden av karriärtjänster i skolan. En avsiktsförklaring som anger ramarna för den fortsatta utbyggnaden har tecknats mellan Lärarförbundets Johan Törnroth, LR:s Ragnar Sjölander, grundskoledirektör Håkan Edman och gymnasiedirektör Jan Holmquist. Läs mitt pressmeddelande här.

Läraren är den enskilt viktigaste faktorn för elevers lärande. Fler skickliga lärare bidrar till att hela skolan utvecklas, kvaliteten på undervisningen höjs och att fler elever kan nå målen. En förutsättning för att förstelärare och lektorat ska kunna bidra till skolans utveckling på det sätt som det är tänkt, är att det finns ett förtroende mellan förstelärare och övriga lärare. Därför är det så viktigt att det finns en samsyn om vikten av att fortsätta satsa på skickliga lärare; i lönekuvertet, vad gäller karriärmöjligheter och för att tillvarata skolans utvecklingspotential. Ett ytterligare steg i den riktningen är nu taget.

Stadens skolor kommer att kunna ansöka om och tillsätta ytterligare omkring 600 förstelärartjänster inför ht 2014, utöver de cirka 200 som idag redan arbetar i Stockholms stads skolor. Upp till var tionde lärare kommer i höst att ha en förstelärartjänst och därigenom ha höjt sin lön med 5000 kronor i månaden (respektive 10 000 kronor i månaden för en lektorstjänst).

Stockholm tar nu denna historiska chans att gå vidare med en karriärreform i klassrummet fullt ut.  Denna gemensamma avsiktsförklaring är ett av flera viktiga steg för att höja läraryrkets status, belöna skickliga lärare och därigenom stärka skolan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s