Stockholms kommunala grundskolor håller mycket god kvalitet. Kunskapsresultaten har gradvis förbättrats under flera år och varje dag gör lärare och skolledare ovärderliga insatser i våra skolor. Samtidigt saknas inte utmaningar.

Regeringen satsning på att öronmärka pengar för att få fler förstelärare i utanförskapsområdena, som presenterades i veckan, är i detta sammanhang mycket välkommet. I Stockholm är det Rinkeby och Tensta som får del av satsningen, vilken kommer att innebära att antalet förstelärare kan fördubblas i dessa områden. När satsningen på karriärtjänster är fullt utbyggd – och totalt omkring 800 förstelärare och lektorer kommer att vara anställda i stadens skolor – kommer några av skolorna i Rinkeby och Tensta att ha så mycket som omkring 8 till 10 förstelärare anställda. Det kommer att göra skillnad.

Redan från karriärsatsningens början har vi riktat våra förstelärare till de skolor där de behövs allra mest. Därigenom har exempelvis Bredängsskolan redan kunnat anställa fem förstelärare, Hässelbygårdsskolan fyra och Rinkeby/Askebyskolan, Rågsvedsskolan samt Grimstaskolan tre. Alla dessa skolor ingår dessutom i stadens satsning på fokusskolor, d v s de skolor som har störst utvecklingspotential. En satsning som redan har gett resultat.

Elva av sjutton fokusskolor har höjt sina resultat under satsningens första år. Spridningen i betygsresultat mellan stadens skolor minskade tack vare detta mellan 2012 och 2013 och förhoppningsvis kan den utvecklingen fortsätta. De elever som har de största utmaningarna hemma ska ha de bästa förutsättningarna i skolan.

Vår högsta prioritet framöver är att öka andelen behöriga till gymnasieskolans nationella program. I Stockholms stads budget för 2014 fortsätter vi därför att satsa på de elever som har svårt att få godkända betyg. Det socioekonomiska stödet stärks kraftigt och mer resurser än tidigare fördelas till de skolor och elever som har de största behoven. De skolor som får mest extra ersättning får nu nästintill en dubbel skolpeng. Rätten till sommarskola utvidgas från årskurs nio ner till årskurs sex, läxhjälp garanteras alla elever i grundskolan och nyanlända elever får stärkt rätt till sommarskola och fler undervisningstimmar i svenska.

Stockholms stad skolor håller hög kvalitet, men mer finns att göra. Med en kraftfull satsning på de skolor som har de största utmaningarna är jag övertygad om att resultaten kommer att fortsätta uppåt i stadens skolor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s