De kommande åren kommer många nya lärare att behövas i Stockholms och Sveriges skolor. Rekryteringsbehovet är stort, både eftersom Stockholm växer och för att vi ska kunna få till mindre klasser, ha fler lärare i klassrummet och kunna rekrytera fler speciallärare.

Söktrycket på lärarutbildningen har ökat med 40 % de senaste fem åren. Regeringens satsningar på karriärtjänster har, är jag övertygad om, varit en viktig pusselbit för att öka utbildningens attraktivitet. Examenspremier för den som väljer att läsa till speciallärare eller ämneslärare med inriktning mot matematik och NO, som utbildningsminister Jan Björklund kunde berätta om i veckan, är också ett verktyg för att fortsätta att göra det mer attraktivt att välja dessa viktiga utbildningar. Utbildade lärare kommer framgent att vara mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. Utbildningsministerns besked igår kväll att landets lärarutbildningar ska byggas ut med hela 9000 platser (4000 platser det första året) fram till 2018 är därför mycket välkommet. Fullt utbyggt handlar det om att lärarutbildningen byggs ut med en femtedel.

I nästa vecka vidtar möten med lärosätena som har lärarutbildning för att se var de nya platserna kan komma att hamna.  Jag hoppas givetvis att så många som möjligt kommer att hamna i Stockholmsregionen och att staden som arbetsgivare ska kunna locka till sig så många bra lärare som möjligt.

Annonser

2 kommentarer »

  1. Enligt SKL kommer det år 2020 att fattas 50 000 lärare. Ca 30 000 utb.lärare gör något annat. Sätt detta i relation till den borgerliga högeralliansens sk.
    ”storsatsningar” på skolan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s