Sveriges Skolledarförbunds tidning Skolledaren belyser i sitt senaste nummer skolledarens betydelse för högre kunskapsresultat. Jag är en av de tolv röster som, med lite olika perspektiv förstås, utvecklar sina tankar kring ledarskapets betydelse och i fokus står begreppet ansvar. Du kan läsa hela artikeln här.

I mitt bidrag till diskussionen lyfter jag att den dubbla styrningen mellan stat och kommun bidrar till att göra skolledaruppdraget extra svårt. Skolan är en utsatt miljö och alla har en egen åsikt kring vad som borde göras. Mycket skulle vara vunnet om vi kunde ta bort den dubbla styrningen. Att Folkpartiet vill förstatliga skolan är ingen hemlighet, men redan nu skulle en rad åtgärder kunna genomföras för att ge skolledare möjlighet att vara just skolledare:

För det första: Skolledare måste ha resurser, befogenheter och känna tilliten att leda sina skolor. Styrningen av skolan måste bli tydligare och mer renodlad och en större del av de resurser som vigs till skolan måste också nå ut till skolorna så att rektor kan fördela dem som hen finner bäst.

För det andra: Skolledare måste få möjlighet att vara pedagogiska ledare. Det administrativa stödet till rektorer och lärare behöver stärkas samtidigt som vi tar bort eller förenklar de administrativa uppgifter som går, och skapar bättre möjligheter att kombinera ledaruppdraget med att delta i rektorslyftet eller i det chefsprogram som vi har i Stockholm. En rektor som är närvarande i skolans pedagogiska verksamhet har bättre chans till ett gott ledarskap. För självklart måste eleverna kunna veta vem som är rektor på skolan och vem som fattar vilka beslut.

För det tredje: Lönerna ska vara så attraktiva att både fler vill bli skolledare och att fler vill förbli det. Precis som det är av stor vikt att vi höjer lärarlönerna, måste vi också höja lönerna för skolledarna. Att ha Sveriges svåraste chefsjobb ska synas i plånboken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s