Nobelprisen är en stor ära för dem som får det, ett folkbildande pris som höjer vetenskapen och bildningens status i samhället och – inte minst – en viktig symbol för kultur-, kunskaps- och forskningsstaden Stockholm. Det är inte alla städer förunnat att associeras med ett av världens främsta vetenskapliga pris.

Sedan en tid tillbaka pågår ett arbete med att förverkliga ett Nobelcenter på Blasieholmen. Ett center som ska bli ett attraktivt besöksmål, med publika rum för utställningar, för evenemang och program- och skolverksamhet. Enligt planen ska bland annat Nobelmuseum som idag finns i Gamla stan flytta in i den nya byggnaden. Erling-Perssons Stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse bidrar tillsammans med 800 miljoner kronor för att förverkliga centret.

För att ta fram ett förslag på nytt Nobelcenter pågår en internationell arkitekttävling som leds av en jury som nu i april ska presentera det förslag som senare blir föremål för politisk behandling i Stockholms stadshus. Här kan du bland annat se de förslag som gått vidare till arkitekttävlingens andra steg och även läsa mer om själva processen.

I takt med att arkitekturtävlingen framskridit har det blivit allt mer uppenbart att arkitekterna och juryn inte tar hänsyn till det gamla vackra Tullhuset som idag finns på platsen. Bland annat DN har skrivit om detta, läs här och här.

Enligt Stockholms stadsmuseum är Tullhuset är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt (grönklassat enligt museets klassificering). Tullhuset är från 1876 och ritat av arkitekten Axel Fredrik Nyström. Som namnet skvallrar om användes huset fram till 1942 till hamnens tullverksamhet och vittnar om ett stycke viktig Stockholmshistoria. Det är ju inte minst från handeln som stadens välstånd vuxit fram.

Idag intervjuas jag i Dagens Nyheter om Folkpartiets syn på nytt Nobelcenter, lär här (länken fungerar bara i 24 h). Jag tycker att tomten är lämplig för en verksamhet som ett Nobelcenter men anser att den nya byggnaden i större utsträckning borde ta hänsyn till den kulturmiljö som idag finns på Blasieholmen. Staden bör verka för att Tullhuset bevaras och att de två varuskjulen också bevaras, exempelvis genom att flyttas till en lämplig plats.

Runtom i Stockholm byggs det mycket nu. Det är bra. Det krävs för att vi ska kunna klara framförallt bostadsförsörjningen. Men det blir särskilt viktigt när vi i stor utsträckning lägger vår egen årsring till framtidens Stockholm att vi respekterar det som gör Stockholm till den vackra och attraktiva stad som uppskattas av så många. Att bygga nytt och att bevara värdefulla byggnader är inte nödvändigtvis en motsats. Tullhuset borde vara en del av lösningen för att göra det idag bortglömda hörnet av Blasieholmen tillgängligt och attraktivt, inte ses som ett problem för att åstadkomma detta.

Annonser

4 kommentarer »

 1. Vi får inte glömma att de numera helt unika hamnmagasinen fungerar som verkstad för huvudstadens skärgårdsbåtar och kajen som plats för de fartyg som för tillfället inte är i trafik.
  Skärgårdstrafiken och Stockholms unika ångbåtsflotta är en nog så stor turistmagnet som ett Nobel Center.
  Varför inte lägga Nobel Center på den tomma platsen mellan Vasamuseet och Junibacken ?
  Andra tänkbara platser:
  Vinterviken, Frihamnen, Tegelbacken (överdäckning ?)…m.fl.

 2. Nobelstiftelsens Susanne Lindh i veckans Mitt i Kungsholmen
  ”Om man ska få till en bra plats för NobelCenter på Blasieholmen så kan Tullhuset helt enkelt inte vara kvar”
  Då vet vi det.
  Magasinen nämner hon inte, men det är väl uppenbart att hon struntar i dem också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s