Det är med bestörtning jag nås av uppgifterna nu på morgonen att skolor i Stockholm, däribland Vasa real, under natten till idag blivit utsatta för antisemitiskt klotter. Hakkors och antisemitiska och nazistiska slagord har sprejats på väggarna på bland annat Vasa reals skolbyggnad. Detta är helt oacceptabelt.

Vasa real har sedan många år klasser med judisk profil. Att dessa elever nu ska behöva uppleva att de kränks på grund av sin judiska tillhörighet är fasansfullt.

Attackerna i natt rör fler skolor. Som skolborgarråd vill jag vara tydlig med att dessa attacker är fullkomligt oacceptabla. Kränkande klotter ska tas bort så fort det upptäcks.

Under morgonen är det nu därför högsta prioritet att dokumentera allt klotter och därefter så snabbt det bara är möjligt sanera allt klotter. SISAB har nu på morgonen fått i uppdrag att öka bevakningen kring skolorna för att dessa attacker inte ska kunna fortsätta. Allt klotter på Vasa real har fotograferats och dokumenterats för att polisen ska kunna utreda dessa misstänkta hatbrott.

Igår, 9 mars, var det årsdagen av den 9 mars 1945, när de vita bussarna avreste från Sverige mot Tyskland för att ta emot överlevande från koncentrationslägren. Nattens händelser kastar oss tillbaka i tiden nästan 70 år.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s