För ett par månader sedan blev jag ombedd att bli ambassadör för organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF), en organisation som arbetar mot förtryck och våld i hederns namn. Idag hade vi ambassadörer förmånen att träffas för att få utbildning i dessa frågor, men också diskutera vilka frågor vi ska driva som ambassadörer.

För mig blev det en omskakande förmiddag. Visserligen har jag som skolborgarråd i Stockholm arbetat en hel del med hedersproblematiken, men att under ett par timmar få samtala med GAPFs ordförande Sara Mohammad ger nya skrämmande insikter i detta mycket stora samhällsproblem. Flickor, men också många pojkar, hotas och utsätts för våld varje dag i Sverige. Många hotas till livet om de inte följer släktens påbud om hur de ska leva sina liv. Många flickor gifts bort mot sin vilja med män som familjen valt ut. I praktiken innebär det att de våldtas under bröllopsnatten. För de ungdomar som ändå väljer att gå sin egen väg väntar kanske , i bästa fall, att välja bort sin egen familj. I värsta fall – döden. Pela Atroshi och Fadime Sahindal, som namngett GAPF, mördades av den egna släkten.

Under många år var det i det närmaste tabu att tala om hedersförtryck. Många politiker ansåg inte att hedersproblematiken var relevant när man diskuterade våld i hemmet. Fortfarande finns debattörer som anser det i närmast rasistiskt att lyfta frågan. Men i huvudsak är samhällsklimatet idag annorlunda; de flesta erkänner att problemet är omfattande och att det finns mycket litet som visar att det minskar.

Men fortfarande återstår merparten av de åtgärder som krävs för att få stopp på hedersvåldet. Kunskapsbristen är fortfarande ett problem i skolor, socialtjänst och domstolar. Vår lagstiftning är inte anpassad efter hedersvåldet, vilket gör att många medbrottslingar kommer undan rättvisan. Sverige anstränger sig idag inte tillräckligt för de ungdomar som gifts bort mot sin vilja utomlands. Listan kan göras lång på områden där vi är för dåliga.

Vi kan, och ska, gråta över offren för hedersvåldet. Men ännu viktigare är att vi alla arbetar än hårdare för att få stopp på det. Endast tårar räcker inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s