Skapande skola stor

Stockholm har ett fantastiskt kulturutbud och Stockholms skolor utnyttjar det i allt högre grad. Antalet elever som tar del av professionella kulturupplevelser genom regeringssatsningen Skapande skola ökade från cirka 6 900 läsåret 2008/2009 till cirka 30 600 läsåret 2012/2013. Det betyder att ungefär hälften av alla elever i Stockholms stads grundskolor kunde ta del av en professionell kulturupplevelse genom Skapande skola förra läsåret. 08/09 deltog 33 skolor i samarbetet och under 12/13 hade det ökat till 109 skolor.

De populäraste kulturaktiviteterna år 2013 var teater (se en föreställning eller spela), museibesök och aktiviteter inom skrivande/litteratur. Dans, cirkus och muntligt berättande tillhör de kulturaktiviteter som blivit mer populära de senaste åren.

Exempel på Skapande skola-projekt 2012/2013:

”180 elever i åk 6 deltog i heldagsworkshops kring uppsättningen ”Det gyllene skeppet” på Kungliga Operan: Diskussioner om identitet, tillhörighet och gränsdragningar.”

”Ett filmprojekt med Stockholms Filmfestival Junior och Filmcentrum för åk 4 kring skolans berättarprojekt Orättvisor.”

”Åk 4 fick ta del av en teaterföreställning, ”Djésa – en flickas historia”, som tog upp romernas situation i Sverige. Klasserna diskuterade utanförskap och fördomar i sin bearbetning av föreställningen.”

”Berättarrazzior av tre scenberättare och berättarpedagoger för tolv klasser under två dagar.”

Läs mer om Skapande skola på Kulturrådets webbplats.

Annonser

1 kommentar »

  1. Men detta är punktinsatser. Den återkommande träningen i estetiska ämnen har minskat eftersom de estetiska skolämnena har minskat. I gymnasieskolan har estetisk verksamhet tagits bort som skolämne och möjligheterna till estetiskt tillval minskat efter vad jag förstår. Det är en snål kultursyn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s