Nu är det ungefär 100 dagar kvar till EU-valet. Idag håller Folkpartiet partiråd och EU-listan ska sättas. Valet handlar om ett Europa som står vid ett vägskäl. Främlingsfientliga krafter vinner mark. Men tanken med EU är att riva gränser och inte att bygga nya murar för människor. Vi kan välja en liberal framtid för Europa.

I ett historiskt perspektiv har den långa perioden av fred på vår sargade kontinent varit helt exceptionell. Vi har ägnat, det tål att upprepas, århundraden åt att bekämpa, omvända och utrota varandra. Under 1950-talet och framåt lyckades Europa slå in på en annan väg. Våra demokratier hade inte kunnat växa sig så starka om inte omvärlden bestått av öppna marknadsekonomier med fri rörlighet för personer, tjänster, varor och kapital.

Vårt europeiska samarbete är något vi ska värna om. Det handlar om att stärka Europas ekonomier genom samarbete så att de som drabbats värst av finanskrisen åter kan komma på fötter. Det handlar om att försvara och fördjupa de liberala principer som är grundläggande i EU-samarbetet och som ligger bakom också Sveriges välstånd; frihet och öppenhet. Det handlar om kunskap och utbildning som är grundstenar i att rusta Europa och Sverige för framtiden.

I land efter land i Europa växer extremister och främlingsfientliga krafter sig starka. Förtrycket av romer tilltar, och antisemitism, homofobi och xenofobi ökar i många länder. Även rika och stabila länder, som senast Schweiz, vill begränsa rörligheten och stänga sina gränser. Inte sedan andra världskriget har vi haft så många rasistiska partier i EU-ländernas nationella parlament som vi har i dag. I en svensk kommun sitter faktiskt ett öppet nazistiskt parti i fullmäktige.

Valet till Europaparlamentet har aldrig, under den tid Sverige varit med i unionen, lyckats locka några större skaror till valurnorna. När färre än hälften (2009 var det 46 procent) av väljarna väljer att avge sin röst är det demokratiska problemet tydligt. I årets val är det därför viktigare än någonsin att ta ställning mot extremism och för demokrati – både i EU-valet och i de tre svenska valen.

Europaparlamentsvalet i maj är inte bara ett val mellan socialister, liberaler, gröna och konservativa. Det är framförallt ett val mellan de som tror på alla människors lika värde och de som inte gör det. Det är ett val mellan de som tror på globalt samarbete och de som vill täppa till gränserna. Vi kan välja en annan väg än rädslans och protektionismens.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s