Jan och jag svarar på frågor från elever i åk 8
Jan och jag svarar på frågor från elever i åk 8

En kort tid i förberedelseklass – och sedan direkt in i vanlig klass, med modersmålsstöd och extra stöd i svenska. Det är framgångsreceptet för att få nyanlända elever i Sofia skola att lyckas med skolan redan från start. Idag hade utbildningsminister Jan Björklund och jag förmånen att besöka skolan för att prata med rektor Annika Hedås-Falk, hennes skolledning samt elever på Sofia skola om hur man jobbar för högre kunskapsresultat för alla elever på skolan.

Sofia skola är en F-9-skola på Södermalm med drygt 800 elever och bland annat en matematikinriktning. Skolan kunde berätta om goda resultat sedan de för några år sedan bestämde att renodla verksamheten med ett enda fokus: Kunskap. En strategi som har visat sig fungera. Vid Skolinspektionens senaste granskning förra året var Sofia skola bland de få som klarade sig helt utan anmärkningar.

Skolan tar varje år emot ett antal nyanlända elever som snabbt kommer ut i vanlig klass, med positiva resultat på svenskinlärning, kunskapsutveckling och betyg. En elev i årskurs 8 sa att det var häftigt att man fick  klasskamrater som nyss kommit till Sverige. Klassen hjälptes åt för att få den nya klasskamraten att känna sig välkommen och att klara språket. ”Det känns speciellt att ha någon i klassen som inte är precis som vi andra är”, sa en flicka.

En snabb väg in till skolan är avgörande för att möta integrationsutmaningen i Stockholm, och det är en utmaning vi delar med andra städer. På sikt bör vi arbeta för att få fler förberedelseklasser också på skolor i innerstaden; idag ligger de allra flesta i ytterstaden. Ett uppdrag om att utreda var det kan vara lämpligt att starta fler klasser ligger i utbildningsnämndens budget för 2014. I årets budget slår vi också fast rätten till sommarskola för nyanlända elever som kommer till Stockholm under sommaren och vi fortsätter jobba för en snabbare väg in till skolan genom bland annat projektet START Järva. Läs mer här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s