SvD skriver idag om oacceptabla händelser där anställda i skolan runt om i landet har utsatts för våld eller hot i skolan. Ingen anställd ska acceptera att behöva utsättas för våld och hot på jobbet. När sådana händelser sker måste rektor och skolledning ingripa med kraft; lärare som utsätts för våld och hot behöver ett tydligt stöd från sin skolledning för att våga polis- och socialtjänstanmäla. För mig som skolborgarråd är det självklart att våld alltid ska polisanmälas.

Ett skolklimat där våld inte förekommer börjar med ett tydligt arbete för ordning och reda i klassrummet. Jag har tillsammans med mina allianskollegor nyligen lagt en skrivelse i utbildningsnämnden om arbetet för trygghet och studiero i Stockholm. Varje skola ska ha tydliga ordningsregler där det tydligt framgår vilka befogenheter rektorn och lärarna har för att tillförsäkra en lugn och trygg miljö och vad konsekvenserna blir om en elev bryter mot dessa.

Lärarnas befogenheter att vara ledare i klassrummet har stärkts betydligt i den nya skollagen. Läraren är klassrummets ledare och måste ha den auktoritet och de verktyg som behövs för att upprätthålla studieron. Varje enskild lärare ska känna skolledningens stöd i detta arbete. Det är också viktigt att vi som politiker är tydliga med att vi stödjer lärarnas arbete med att upprätthålla en trygg och lugn miljö i klassrummet. För utbildningsnämnden här i Stockholm är det ett prioriterat område.

I artikeln beskrivs vilka följderna blir när respekten för lärarens auktoritet i förhållande till sina elever undergrävs. När människor går över gränsen till att använda våld är det ofta ett tecken på svåra problem, som måste hanteras så snart som möjligt. Man gör varken elever eller föräldrar en tjänst genom att sopa problem under mattan.

Annonser

2 Comments »

  1. I Sverige o Chile bedrivs ”skolshopping” dvs.skattebetalarnas garanterar skolbolag/riskkapitalbolag en riskfri vinstutdelning och resursstarka föräldrar väljer bort näraliggande kommunala skolor av rädsla för att deras barn ska få en sämre utbildning. De vill att deras barn ska gå med likasinnade, och detta blir en nedåtgående spiral. Och gruppen ”lågpresterande” blir allt större. Detta påverka skolornas ekonomi (80.000/elev).En differentierad skolpeng som är större i socialt utsatt områden. De bästa lärarna med de högsta lönerna ska arbeta i dessa områden.

  2. Lärarna i Svd som framträdde, stångas mot en skolledning som varken hör eller ser. Vad har lärarfacken och staden att sätta emot en självsvåldig skolledning?
    Vars enda plikt är att ställa sig enbart på ”kundens” sida? Som vi alla vet så har ”kunden ” rätt verkar skolledningen resonera. När ska stadens utbildningsförvaltning vakna? Vad har hänt efter inspektionerna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s