Enligt Sveriges Radio och andra medier har den rumänska regeringen skickat poliser till Stockholm för att stävja kriminella tiggare och ficktjuvar. Det säger något om de prioriteringar och den verklighetsbild som regeringen i Bukarest har.

Den rapportering som jag har tagit del av är entydig: de hemlösa migranterna i våra städer är inga brottslingar. De har kommit till Sverige för att försörja sig på hederligt sätt. Stockholmspolisen påpekar själva enligt ABC att de hemlösa rumänska medborgarna i Stockholm främst är ett socialt problem, inte ett polisiärt.

Den rumänska regeringens hållning ger uttryck för samma människosyn, samma omvända bevisbörda, som romer och många andra minoriteter i Europa har fått bära i århundraden: som rom är man skyldig tills motsatsen har bevisats. Som rom är man ett problem som ska hanteras, inte en människa som ska stöttas och erkännas. Trots allt fagert tal om romsk integration sitter ryggmärgsreflexerna kvar.

Jag har varit tydlig med att den rumänska regeringen måste ta ett betydligt större moraliskt och politiskt ansvar för sina egna medborgares situation på hemmaplan och i andra länder. För mig är det också en självklarhet att Stockholm, Sverige och EU ska hjälpa Rumänien att ta det ansvaret. Men då måste den politiska viljan finnas i Bukarest. Det är bara att hoppas att den senaste tidens debatt har lett till en ökad medvetenhet från rumänsk sida om att mer måste göras för att förbättra för den romska minoriteten.

Den svenska ambassaden har enligt ABC erbjudit sig att föra en dialog med den rumänska regeringen om hur situationen för romerna och andra minoriteter i Rumänien kan bli bättre, hur Sverige kan stödja integrationen av romer i Rumänien, samt hur svenska och rumänska myndigheter på lokal nivå kan samarbeta för att hjälpa enskilda människor.

Det är precis så vi måste arbeta för att förbättra romernas situation, inte genom polisinsatser som inte efterfrågas. Det ska bli mycket intressant att se hur Rumänien svarar på det erbjudandet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s