Att Livsmedelsverkets krav på näringsriktighet är så rigida gör det mycket svårt att servera god mat som eleverna uppskattar och samtidigt hålla sig inom det tillåtna. Det återspeglas i den undersökning av skolmaten som DN idag skriver om. Skolmaten i Stockholm håller hög kvalitet, men många skolor klarar inte att hålla sig inom de krav som Livsmedelsverket ställer upp.

Jag har flera gånger kritiserat de näringskrav som ligger till grund för vilken skolmat som anses bra. Kraven är rigida: En sexåring ”ska” äta max 6 gram mättat fett per måltid medan en sextonåring bör komma upp i minst 87 gram kolhydrater och inte mer än 9 gram mättat fett per lunch, mätt över en period. För att klara det bör skolan inte servera korv mer än en gång i veckan och samtidigt servera smör. När skolor ändå låter barnen ha smör på brödet samtidigt som man serverar biffar eller en gryta med crème fraîche finns risk att man överskrider gränsen.

Jag tror att fler och fler inser att det inte är om man använder crème fraîche i grytan som avgör hur bra skolmaten är. Det är framförallt att maten verkligen hamnar i magen som avgör hur stor nytta lunchen gör. Skolor som har höga ambitioner för sin skolmat borde få mer utrymme att själva bestämma vad man vill servera av smör eller margarin – även om man serverar korv en gång i veckan.

Läs mer:

Låt skolor servera smör till lunchen, SvD 21 januari

Livsmedelsverket räknar på fettprocent , SvD 27 januari

För att klara kravet ska skolorna hålla sig inom ramarna både vad gäller vitamin D, fibrer, järn och fettkvalitet.
Bilden visar hur de 96 kommunala skolorna klarar kraven på näringsriktighet. För att klara kravet ska skolorna hålla sig inom ramarna både vad gäller vitamin D, fibrer, järn och fettkvalitet.
Annonser

11 Comments »

 1. Heja dig!
  Blir så glad när någon politiker står upp mot inavlade byråkratier.
  Är själv så hjärtligt trött på SLV. Har själv otroligt goda erfarenheter av att äta en kost med mer fett o mindre kolhydrater.
  Det handlar ju om människors hälsa. Få skulle SLVkunna vara en viktig institution. Tyvärr missköter de sitt uppdrag å det grövsta.
  Fortsätt att stå medrak rygg. Beundransvärt! Det skall till en kvinna för det😎

 2. Äntligen en politiker på nivå som vågar gå emot Livsmedelsverkets gamla felaktiga rekommendationer, de är inte bara rigida de saknar ju väl underbyggd vetenskap. Som fd Livsmedelsinspektör i Stockholms Stad har jag stött på Livsmedelsverkets rigida hållning i flera frågor förr, det är skrämmande, förmodligen en av Sveriges minst trovärdiga myndigheter. Det finns stora problem med en del svenska myndigheter som radikaliseras tyvärr, ett problem som inte uppmärksammas tillräckligt.

 3. Fantastiskt bra agerat i SVT:s morgonsoffa! Det är bra att du prioriterar naturligt smör istället för Livsmedelsverkets margarinpropaganda. För att tillverka margarin behövs faktiskt ett petrokemiskt raffinaderi.

 4. Kudos för att du nu uppmanar skolorna att strunta i Livsmedelsverkets trams. Härligt med lite civil olydnad eller snarare lydnad mot lagstiftaren riksdagens intentioner. Regering och riksdag avfärdade övertydligt SLV:s propå om att knyta begreppet ”näringsriktig” i skollagen till deras detaljerade svenska näringsrekommendation. De uttalade tydligt att de inte vill ha någon detaljreglering på grammet när och att verkets rekommendationer bara dög som ett diskussionsunderlag för begreppet näringsriktig.

  Likväl låtsas SLV fortfarande att det står i lagen att deras näringsrekommendationer skall följas på grammet när vad gäller mättat fett och Skolinspektionen hotar med vite vid minste avvikelse trots att det var precis detta riksdagen tydligt tog avstånd ifrån. Det är inget mindre än en rättskandal där två myndigheter fullbordat en statskupp på skolmatens område och kör över lagstiftaren.

  Min insänder om detta i VF där samma debatt pågår:
  http://www.vf.se/asikter/insandare/det-finns-inget-hinder-fetare-mat-i-skolan

 5. helt rätt! glöm inte att staten (SBU) nyligen kom fram till att bevisen för att mättat fett skulle vara farligt är ”bräckligt”! Du har forskningen på din sida, stå på dig!

 6. Hej,
  Bra att du uppmärksammar detta. Jag tror att du, med stöd av senaste SBU rapporten, kan vara ännu tuffare mot SLV när de påstår att den samlade vetenskapen visar att mättat fett är farligt. SLV har ännu inte kunnat visa en enda studie som visar det och håller för en närmare granskning.

  Hälsningar
  Magnus

 7. Tack för att du står upp för skolmaten och ifrågasätter Livsmedelsverkets rigida råd och direkt felaktiga råd vad det gäller mättat fett.

 8. Härlig inställning, klart att man ska kunna välja! Alla är vi individer som mår bra av olika mat.
  Att sen Livsmedelsverkat mal på om mättat fett utan egentligt modernt stöd från forskningen, men knappt bryr sig om socker och snabba kolhydrater börjar bli lätt plågsamt att lyssna på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s