Livsmedelsverkets iver att detaljreglera vad barn ska få i sig i skolmatsalarna har gått för långt. Det skriver jag idag i min slutreplik på SvD Brännpunkt. I artikeln lyfter jag bland annat exempel från Livsmedelsverkets tabeller som riktas till skolorna. En sexåring får, enligt näringsrekommendationen, äta 6 gram mättat fett per måltid och ska få i sig minst 415 kalorier, medan en sextonåring bör komma upp i minst 87 gram kolhydrater och inte mer än 9 gram mättat fett per lunch, om Livsmedelsverket får som de vill. Att frågan engagerar blir tydligt bland annat i chatten som SvD öppnade i samband med ursprungsartikeln.

I replikväxlingen har generaldirektören Stig Orustfjord och Eva Sundberg svarat att Livsmedelsverket inte kan lägga sig i om skolorna ”serverar coca cola och godis”. Det är ett märkligt sätt att försöka dra sig undan sitt ansvar som myndighet. Samtidigt väljer nästan var femte flicka i årskurs åtta att inte äta skolmaten, vilket är ett mer allvarligt problem ur hälso- och inlärningssynpunkt än vilket smörpaket som står på bordet. Mer fokus på näringsriktig och god mat i bra miljö, och mindre fokus på fettprocent och kalorier, behövs för att få fler barn att uppskatta och äta av skolmaten.

Annonser

3 Comments »

 1. Maten ska vara näringsriktig, ekologisk och närodlat så långt det är möjligt. Att den ska vara god? Självklart men det är ju så individuellt. Däremot skulle man kunna lägga 5 min i klassrummet före matrasten där man går igenom vad maten innehåller (proteiner, kolhydrater framförallt) och varför kroppen behöver det.

 2. Hej Birgitta,
  Skolmaten är precis som du säger viktig för att grundlägga goda vanor – därför är det så viktigt att den är tillräckligt vällagad att eleverna väljer att äta maten. Tack för din kommentar!
  Med vänlig hälsning
  Malin Hasselblad
  Bitr. borgarrådssekreterare (FP)

 3. Väldigt bra att Du som politiker påpekar att Livsmedelsverkets rek. bara är en rekommendation och inget annat. Dessa påpekanden behöver förtydligas ytterligare tills att även Livsmedelsverket har förstått.

  Och ja, skolmaten blir per automatik godare när smör och grädde är med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s