Idag, den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag. Mitt i våra dagliga värv är det ett tillfälle för oss att stanna upp och minnas de miljontals människoliv som togs i Tredje rikets förintelseläger.

Kanske är det extra viktigt just i år. Förintelsen är unik i sin ohyggliga grymhet, men den uppstod inte ur ett vakuum. Det mest ödesdigra misstaget vi kan göra är att underlåta att dra lärdom av historien.

Tyvärr ser vi i Europa idag hur hatet växer sig starkare igen. Rasismen, antisemitismen och antiziganismen tar sig allt större plats på gatorna, i parlamenten och i människors medvetande.

Det gäller även i vår egen stad. Vi har sett hakkorsen klottras på religiösa byggnader, på teatrar och andra institutioner som står för demokratins kärnvärden: rätten att tycka, tro och säga vad man vill. De är en tydlig påminnelse om vad nazismen står för: ett bottenlöst hat mot alla oliktänkare, svenskar som invandrare, liberaler som socialister, judar som muslimer. Skulle dessa idéer åter få grepp om Europa skulle ingen komma undan. Därför är det så viktigt att vi står emot, och att vi gör det tillsammans. När jag i december tillsammans med tusentals andra stockholmare demonstrerade mot nazismen i Kärrtorp var det ett sätt för oss alla att visa att vi tar ställning, och att visa för varandra att ingen av oss står ensam.

Idag är Förintelsens minnesdag. Idag ägnar vi en särskild tanke åt de miljoner som offrades som ett brännoffer åt hatet. Men varje dag måste vi ta kampen för demokratin och för människovärdet.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s