Igår skrev Erik Scheller, kandidat till Europaparlamentet, och jag på DN Debatt om att Rumänien måste ta större ansvar för sina hemlösa medborgare i andra EU-länder, bland annat genom att stå för socialtjänstkostnaderna. Jag har sett att vår artikel har fått ett stort genomslag, vilket är roligt. Tyvärr har inte alla riktigt uppfattat vår poäng.

Fredrick Federley (C) anklagar oss för att fiska i grumliga vatten. Han får intrycket från vår artikel av att det ”pågår ett systematiserat utnyttjande av det svenska välfärdssystemet”. Var han har fått det intrycket ifrån är svårt att begripa.

Rapporterna i medier från möten med de hemlösa EU-migranterna ger ett entydigt intryck: dessa personer är här för att skaffa sig försörjning på lagligt sätt: genom att jobba om det finns arbete att få, annars genom tiggeri eller att samla tomburkar eller på annat sätt. Vi har inte påstått någonting annorlunda.

Samtidigt lever många av de här personerna i en så akut nödsituation att vi måste hjälpa dem på något sätt. Vi kan inte titta på medan de ligger ute och fryser. Därför uppstår kostnader för socialtjänsten, som vi tycker att det är rimligt att Rumänien bär.

Låt mig också igen understryka det vi säger i artikeln: Den fria rörligheten ska värnas och tiggeri ska inte förbjudas. De personer som har kommit hit från andra EU-länder är välkomna hit. Det är inte människorna vi vill åt, utan det lidande och den diskriminering de utsätts för i sitt hemland.

Många har tvärsäkert uttalat sig om att Rumänien inte har råd med vårt krav. Så menar till exempel Anna Hedh (S) att det här är pengar som Rumänien inte kan betala.

Enligt den redovisning som socialförvaltningen gjort över förra vinterns insatser för hemlösa EU-medborgare kostade Vinternatt och andra insatser ungefär en miljon kronor i månaden. Då ingår inte personalkostnader för socialjouren och uppsökarenheten. Å andra sidan är kostnaderna lägre på sommaren, eftersom Vinternatt inte har öppet.

Under perioden 2007-2013 tilldelades Rumänien 3,68 miljarder euro av den Europeiska socialfonden. Av dessa sökte man enligt ansvarig kommissionär Laszló Andor mindre än 20 procent. Det betyder att cirka 3 miljarder euro som kunde ha gått till social och ekonomisk utveckling i Rumänien legat oanvända. Rumänien är ett fattigt land, men det finns pengar att få.

Låt mig då också säga att jag är väl medveten om att det är en stor utmaning för Rumänien att skapa människovärdiga villkor för den romska befolkningen. Andra EU-länder ska självklart ställa upp och hjälpa Rumänien på vägen dit – men det förutsätter att den politiska viljan finns från landets ledning.

Å andra sidan är en miljon kronor i månaden inte en överväldigande utgift för Stockholms stad. Varför kräver vi överhuvudtaget att notan ska skickas till Rumänien? Varför kan inte Stockholms stad betala själva?

Det är inte rimligt att den rumänska regeringen står och ser på medan dess medborgare lider i kylan och mörkret i Europas städer. Att vi menar att Rumänien bör stå för notan handlar inte om pengar, att ”sätta en prislapp på människor” som Kent Johansson (C) uttrycker det, utan om att skicka en tydlig signal om att varje EU-land har en plikt att garantera människovärdiga villkor för sina medborgare.

Därför vill jag noga påpeka att Stockholms stad ska fortsätta ta sitt ansvar för alla som vistas här. Vi ska fortsätta ta det yttersta ansvaret för att hjälpa människor i akut nöd. Jag vill vara oerhört tydlig med att vårt förslag inte på något sätt får ses som en ursäkt för att slippa undan det ansvaret.

Till sist har vi blivit anklagade för att inte vara EU-vänliga. Jag ser det som en mycket märklig anklagelse. En EU-fientlig linje hade varit att inskränka den fria rörligheten och säga att ”det som händer i varje medlemsland är det landets ensak”. Vi vill värna den fria rörligheten, och vi vill att EU ska ta en större roll i att följa upp att alla länder garanterar sina medborgare rimliga levnadsvillkor.

För att summera:

Vi vill värna den fria rörligheten. De hemlösa EU-medborgare som har kommit hit är välkomna här, och ska fortsatt vara det.

Rumänien har råd med vårt krav, eftersom det finns outnyttjade pengar att få. Men vårt krav handlar ytterst inte om pengar utan om att det moraliska ansvaret ska ligga där det hör hemma.

Oavsett vad som händer ska Stockholms stad fortsätta ta det yttersta sociala ansvaret för alla som vistas här, och hjälpa människor i en akut nödsituation.

Annonser

4 Comments »

 1. Lotta, i DN-artikeln står bland annat om Rumänien, att ”landets socialpolitik på hemmaplan fullständigt havererat”. Detta ordval antyder att socialpolitiken har varit bra tidigare och sedan ”havererat” (nämligen när?). I artikeln i SvD fortsätter du: ”Hade Rumänien agerat mot sin befolkning som man gör i dag – då hade man sannolikt inte blivit medlem i EU.” Menar du med detta att Rumänien hade en annan politik 2007 när de blev EU-medlemmar, än de har idag? När inträffade förändringen? Det liberala partiet (medlem i ALDE, precis som folkpartiet) har 102 mandat av 412 i det rumänska parlamentet. De satt fram till 2008 i regeringsställning. Vad har dina partikamrater i Rumänien gjort åt situationen?

 2. Lars,

  Diskrimineringen av romer i Rumänien går mycket långt tillbaka. Jag tror inte att situationen i Rumänien har varit bättre tidigare, och om jag har uttryckt mig på något annat sätt så har jag nog inte uttryckt mig rätt. Men det vi kan konstatera är att Rumänien inte har uppfyllt kraven som ställs på ett medlemsland i EU att behandla sina minoriteter på ett icke-diskriminerande sätt och tillhandahålla en rimlig levnadsstandard för befolkningen. Hade vi 2007 vetat om att situationen för romerna i Rumänien sju år efter tillträdet skulle ha sett ut som den gör idag så borde vi inte ha gett landet medlemskap.

  Det nationella liberala partiet (PNL) sitter faktiskt återigen i regeringsställning, som en del i en fyrpartikoalition. Liksom alla andra partier som har varit med och styrt Rumänien sedan kommunismens fall får de ta sin del av ansvaret för att situationen för landets romer ser ut som den gör. Samtidigt har PNL i Europaparlamentet försökt lyfta romernas situation på EU-nivå och drivit på för att EU måste engagera sig mer i romernas situation, något som också sakta men säkert håller på att ske. Det tar inte ifrån dem deras ansvar, men jag vill tro att de åtminstone försöker vända utvecklingen åt rätt håll.

  Lotta Edholm

 3. If you really want to do a GREAT job as a politician then STOP the Roma Mafia exploit their own. The Roma people coming here are part of the organized crime of Roma Mafia.

  Make a search on youtube with ‘palate tiganesti’ and you will find more…

  Check this link (you can use Google Translate)
  http://www.opiniatimisoarei.ro/exclusiv-pe-cate-case-au-pus-mana-clanurile-de-tigani-din-timisoara-vezi-cate-proprietati-au-familiile-bogate-de-romi-in-mica-viena-foto/06/11/2013

  Write and impose an European legislation to STOP human trafficking! This is the very first step.

  Create a Europe where ALL the Roma people (regardless where they are coming from) really WANT to integrate in a civilized world. This is your RESPONSIBILITY as a politician.

  Did you ever THINK what the HONEST Romanian people (who are working and paying taxes here in Sweden) FEEL when they read the news?

  If Romania ‘must pay’ for the Romanian beggars – then Sweden MUST FULLY PAY the cost of the education of all the Romanian working and paying taxes in Sweden. This is only fair. Why Sweden to take advantage of the UE benefits – but Romania must only pay?

 4. I vilket EU-fördrag står det att ett land måste ”tillhandahålla en rimlig levnadsstandard för befolkningen”? Är detta verkligen ett krav på nya medlemsländer? I så fall försämras väl Turkiets, ex-Jugoslaviens och Ukrainas chanser att bli medlemmar rätt så kraftigt? Håller Folkpartiet på att bli mer återhållsamt med EU-utvidgningen, eller skiljer sig din personliga åsikt från partilinjen? — Jag tror det vore konstruktivt med mer direkt samarbete mellan svenska och rumänska kommuner, ungefär som vänorter, i stället för att vänta på att någon från toppen av EU eller ens toppen av de nationella parlamenten ska lösa problemet. Det är ju i Sverige kommunerna som har det konkreta sociala ansvaret, och likadant är det kanske i Rumänien?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s