Idag skriver jag på SvD Brännpunkt om att skolor måste få större rätt att själva bestämma över vad de vill servera till skollunchen. Bakgrunden är att Livsmedelsverket nu åter uppdaterat sina riktlinjer för vad skolmåltiden ska innehålla. Myndigheten väljer att gå vidare med strikta gränsvärden för till exempel mättat fett, som tvingar ut smör och mellanmjölk till förmån för margarin och lättprodukter. Samtidigt vet vi att det stora problemet med skollunchen inte är att den skulle kunna betraktas som ”onyttig” – oavsett hur man uttolkar detta begrepp – utan att alltför många väljer bort att äta den lunch som serveras.

God mat som i så stor utsträckning som möjligt lagas från grunden är något som de flesta elever och föräldrar efterfrågar och vill ha. Mer fokus behöver läggas på att skolorna serverar god mat i en attraktiv miljö. Det spelar ingen roll hur näringsmässigt ”korrekt” en måltid bedöms vara, om ingen äter den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s