Idag skriver DN Stockholm om ombyggnationen av Gallerian-kvarteret (kvarteret Trollhättan) i Stockholms City. Fastighetsägaren vill med en höjning på flera våningar av hela kvarteret skapa plats för både mer kontor och hotellverksamhet. På torsdag tar stadsbyggnadsnämnden ställning till detaljplanen, läs ärendet här.

Att fastighetsägare vill göra om sina fastigheter i City är bara att välkommet. Det finns för få bostäder, det finns för många dåliga stadsmiljöer och det finns allt för mycket (långtifrån all dock) tråkig arkitektur. Möjligheten finns nu att vi kan reparera några av de brister som de massiva rivningarna i Klara gav upphov till.

Men detta är inte liktydigt med att säga ja till varje föreslagen förändring.

Folkpartiet har under hela planprocessen varit kritisk till den föreslagna utformningen. Kritiken har såväl handlat om hur en så massiv exploatering påverkar bilden av hela Stockholms innerstad, den närmiljö som exploateringen ger upphov till, att förslaget inte innehåller några bostäder som att staden måste ta ett stadsbyggnadsmässigt helhetsgrepp kring City – före och inte efter vi genomför exploateringar i denna skala. I våras skrev jag tillsammans med partikamraterna Madeleine Sjöstedt och Björn Ljung en artikel på SvD Brännpunkt om detta, läs här.

När man idag läser DN kan man bara konstatera att fler tycker som vi. Skönhetsrådets sekreterare Martin Rörby kallar till och med förslaget för en ”stadsbyggnadsmässig rovdrift”…

Det finns också anledning att vara orolig i ett större perspektiv. För det handlar inte enbart om att höja en enstaka byggnad med ett antal våningar, utan om en utveckling där vi successivt sätter en ny standard för höjder på nya och tillbyggnader på gamla hus. Den nya stationen för Citybanan (kvarteret Orgelpipan), påbyggnaden av Gallerian-kvarteret, Trygg-Hansa-huset (kvarteret Brädstapeln) och KPMG-huset (kvarteret Snäckan) innebär en jäsning av den centrala innerstaden som knappt innehåller en enda bostad. Och vad säger att det kommer att stanna där? Det City behöver är inte flera ogenomtänkta jäsningar och kontorslokaler, utan en genomtänkt områdesplan och fler bostäder.

På torsdag tar stadsbyggnadsnämnden ställning till detaljplanen för Gallerian-kvarteret. Folkpartiet kommer då framföra att vi vill se en ombyggnation av kvarteret som bättre passar in i stadsbilden och stadsmiljön. Precis som tidigare kommer det att vara en uppfattning som verkar finna föga gehör hos den betongallians av socialdemokrater och moderater som baxat igenom detta och andra liknande förslag ända till antagande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s