Sverige har blivit ett mer tolerant land i fråga om till exempel öppenheten för hbtq-personer under de senaste decennierna. Homosexualitet betraktades ju som en form av sjukdom så sent som 1979. Men frihet och öppenhet är segrar som behöver vinnas om och om igen.

Vi vet att den psykosociala hälsan hos hbtq-personer är sämre än hos andra grupper. Många vittnar om kränkningar relaterade till deras sexualitet. Folkrättsjuristen och folkpartisten Robert Hannah skrev en mycket uppmärksammad text om detta förra året.

Frågor som rör hur eleverna anser att hbtq-ungdomar blir bemötta på deras skola är ett viktigt verktyg för att se hur arbetet för tolerans och öppenhet fortskrider hos stadens unga. Ett uppdrag om att uppmärksamma detta har jag och mina allianskollegor i utbildningsnämnden givit till förvaltningen i nämndens verksamhetsplan för 2014. I år ska staden dessutom ta fram en hbt-policy som ska vara vägledande inom alla verksamheter. Stockholms läns landsting har redan gjort det.

Regeringen antog nyligen den första samlade regeringsstrategin för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Det berättar hbt-minister Erik Ullenhag här. Strategin omfattar såväl våld, diskriminering och andra kränkningar, unga hbt-personers villkor, hälsa, vård och sociala tjänster, privat- och familjeliv, kultur samt civila samhällets viktiga roll. Alliansen i staden, i landstinget och på regeringsnivå tar nu alltså viktiga kliv för likabehandling och mot intolerans – pådrivna av Folkpartiet.

Som så många, däribland Jasenko Selimovic, har konstaterat var 2013 ett främlingsfientlighetens år. Intoleransen växer både i Europa och i Sverige. Främlingsfientliga krafter misstror inte bara människor från andra delar av världen utan vänder sig ofta mot allt som upplevs onormalt. Homo- och bisexuella, oliktänkande, religiösa minoriteter; alla står de i skottlinjen när intoleransen i ett samhälle breder ut sig. Därför är jag stolt att det finns krafter som vågar ta steg för tolerans och öppenhet, i regeringen och som representanter för mitt parti.

Annonser

3 Comments »

 1. Sverige har blivit ett mer tolerant land på pappret.

  Allt sedan Palmes epoken skall ni som styr med hjälp av enmans utredningar lösa främlingsfientlighet, antisemitism, brottslighet med mera.

  SD har tillkommit dessvärre just på grund av verkligheten som råder, inte på grund av enmans utredningar.

  Obehagligt att behöva gissa att SD lär växa sig starkare just på grund av att ni viftar med ‘pappret’.

 2. Alla försök att sätta plåster på främlingsfientligheten är egentligen hopplösa eftersom nya sår hela tiden uppkommer. Det måste föras en politik som minskar uppkomsten av motsättningar, där har 7-klövern misslyckats.

  En sak som verkligen oroar mig är att människor jag känner, helt vanliga människor med jobb, utbildning, familj och ekonomi inte längre tror på vad politiker och media säger. Och jag håller med. De börjar leta information och hittar andra sanningar än de ”officiella” förklaringsmodellerna till varför apartheid, andra världskriget och kkk uppkom.

  Utvecklingen i Sverige är farlig och jag oroar mig själv mycket över framtidens motsättningar. Så här kan det inte fortsätta.

  Massinvandringen, mediademokraturen och segregationen har på bara några år skadat vårt öppna Sverige och jag saknar verkligen mitt gamla land.

 3. ”När Åkesson höll tal i Falun ljöd kyrkklockorna konstant i 25 minuter.
  Men det var ingen protest från kyrkan, skriver SVT Gävledala.
  Någon hade brutit sig in i systemet och startat klockorna.” [Aftonbladet].
  Dessa ”Liberala krafter gör skillnad mot främlingsfientlighet”, och med sådana aktioner bidrar till att SD får fler anhängare.
  Med andra ord lär vi dessvärre bevittna en tillväxt av Sverige Demokraterna i Riksdagen.
  Du är stolt att det finns krafter som vågar ta steg för tolerans och öppenhet, men frågan är om händelsen i Falun handlar om demokratiska krafter som motarbetar tolerans och öppenhet?

  Jag vill inte se Sevrgie Demokraterna med ökad popularitet, men Falun händelsen bevisat att Sverige saknar mogna väljare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s