Idag rapporterar SvD om det höga antalet fortkörningar utanför grundskolor. Nästan var femte fortkörningsbot skrevs ut på en gata som passerar en skola.

Det är bedrövligt att så många kör för fort i miljöer där barn rör sig i trafiken. Samtidigt är det bra att polisen kontrollerar områden utanför skolor och förskolor extra noga – överträdelser här är särskilt allvarliga; följderna kan bli katastrofala om bilisten inte hinner bromsa.

Folkpartiet driver ett krav på fler 30-zoner och 20-zoner utanför fler förskolor och skolor, samtidigt som det är viktigt att långsiktigt fortsätta bygga för säkrare trafikmiljöer som ger ökat företräde för cyklister, gående och kollektivtrafikanter.  Zoner med lägre hastighet har en dämpande effekt jämfört med högre tillåtna hastigheter.

Fyra av fem bilresor inom Stockholms stad är idag kortare än en mil. Det skulle betyda mycket om fler människor valde andra alternativ för kortare sträckor. Det skulle skapa renare luft och färre farliga partiklar, bättre livsmiljö genom minskat buller och säkrare miljöer kring till exempel skolor.

Läs också om 68 miljoner till bättre skolgårdar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s