Förberedelseklasser för nyanlända elever ska startas på fler skolor i Stockholm. 2014 får därför Rågsvedsskolan ett uppdrag att verka som en så kallad modellskola för mottagande av nyanlända elever. Som modellskola ska Rågsvedsskolan bidra med kompetens, bland annat inom språkutveckling och svenska, som kan spridas till fler skolor för en snabbare väg in till goda skolresultat för nyanlända elever.

Läs mitt pressmeddelande här.

Mötet med det svenska samhället, med elever som redan är etablerade i landet är oerhört viktigt för att snabbt finna sig tillrätta i det nya. Därför vill jag bland annat starta förberedelseklasser på fler skolor, också i innerstaden. Rågsvedsskolans framgångsrecept är att arbeta språkutvecklande så att eleverna tidigt kan börja i vanlig klass och klara skolans kunskapskrav.

En god start i skolan kräver att skolan känner till vilka behov och förutsättningar varje individ har. Vissa barn har större förkunskaper än vad vissa elever i den svenska skolan har med sig, medan andra saknar nästan allt. I mars startade en ny mottagningsenhet som direkt från start kartlägger nyanlända elevers behov och förkunskaper; START Järva. Projektet fortsätter under 2014 med målet att kunna växa till fler platser i staden.

Vi genomför en rad reformer för de elever och skolor som har sämst kunskapsresultat. Under året får alla elever i de kommunala skolorna rätt till läxhjälp genom skolan. Alla elever i årskurs 6-9 som inte klarar eller som riskerar att inte få godkända betyg får rätt till sommarskola. Alla nyanlända elever som kommer till Stockholm under sommaren får också de rätt till sommarskola. Ett fortsatt fokus på språkutveckling, läsning och matematik är grundstenar för högre kunskapsresultat och en högre andel gymnasiebehöriga.

Jag har tidigare bloggat om utökat stöd till nyanlända elever.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s