Lottaspånga1
En framtida boende i ladugården.

Som skolborgarråd i en växande storstad är jag ganska ofta med om att inviga skolor. Idag hade jag tillsammans med Åsa Öttenius, SISAB, äran att få inviga en ovanligare typ av skolbyggnad – Spånga gymnasiums nya ladugård.

Naturbruksprogrammet vid Spånga gymnasium utbildar djurvårdare. Som avgångselev blir många anställda till exempel i djurparker och på djursjukhus. Det är en unik utbildning i Stockholm. Kärnan i utbildningen är skolans djurhus – i praktiken en mindre djurpark med mer än 1000 djur fördelade på ca 100 arter – där en stor del av utbildningen genomförs. En mycket viktig del i djurhusets verksamhet är skolans miniladugård. Där håller skolan både större djurslag som får, grisar, hönsfåglar, ankor och gäss, men även vanliga sällskapsdjur som kaniner, marsvin m.m. Eleverna praktiserar löpande i djurhuset och i miniladugården. Ladugården ger även eleverna möjlighet att lära sig om praktiska göromål som tillverkning och reparation av verktyg och hägn, hantering av hö och halm med mera.

Tidigare stod en äldre ladugårdsbyggnad på platsen. I februari 2012 togs beslutet att bygga en ny miniladugård för att modernisera och rusta upp skolan.  Byggnaden ligger i anslutning till tropikhuset och fårhagen.

Här kan man se vilka djur som finns i djurhuset.

Djuren som ska bo i ladugården har fått flytta ut till andra delar av landet under ombyggnationen. Förhoppningsvis hinner de flesta flytta tillbaka hem igen till skolans djur-expo som hålls i helgen, 14-15 december.

lottaspånga6
Både företagarföreningen, Skansen, Stockholm konst och före detta elever närvarade
lottaspånga4
Jag klipper bandet
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s