Idag bekräftas återigen bilden av ett Sverige med fallande skolresultat. Resultaten i den PISA-undersökning som presenteras idag förvånar väl knappast någon, men de förtjänar likväl at tas på mycket stort allvar. Att svenska elever presterar allt sämre jämfört med elever i våra viktigaste konkurrentländer är mycket allvarligt. Den skolpolitik som nu förs har som främsta syfte att vända just den utvecklingen. Genom de reformer med bl a förbättrad lärarutbildning, tidigare betyg med fler betygssteg och karriärvägar för lärare läggs nu grunden för förbättrade resultat. Dessa reformer har dock inte fått något genomslag ännu; de flesta reformer genomfördes först 2011 och 2012.

Ett par punkter i undersökningen som hittills inte fått så stor uppmärksamhet gäller skolk, sena ankomster och stökiga klassrum. Jag är helt övertygad om att bristen på lugn och ro i våra klassrum är en starkt bidragande orsak till försämrade resultat. När det är stökigt så är det främst svagpresterande elever som drabbas. 

Nu gäller det att hålla fast vid de reformer som genomförts. Att  försöka ändra inriktningen på svensk skolpolitik skulle vara förödande. Svenska skola behöver använda sig av de reformer som genomförts och fokusera på undervisningens kvalitet. Där är lärarnas arbetsvillkor en nyckelfaktor för att lyckas.

Annonser

3 Comments »

  1. Skolborgarrådet nämner inte orsaker som tex. kommunaliseringen, friskolor(fria från vad- inte från våra skattemedel ialla fall)fria skolvalet (vi vet för vilka) skol-
    koncerner/aktiebolag till riskkapital som säljer och köper skolor på en kvasimarknad. Sverige tillsammans med Chile reprresenterar denna extrema nyliberala linje. Nu efter drygt 20 år börjar högeralliansen motvilligt utvärdera alla dessa ”Valfrihetsrevolutioner” från 1990-talet. Expressens ledarblogg skriver 30/10 ”Fritt val-för de lyckade” att ”en väckelserörelse som gav Sverige ett världsunikt skolsystem, undantaget Chile..inte ens statshatarna i den amerikanska tepartyrörelsen vill ha en skolmodell där barn skickas ut som små pengapåsar på en oreglerad skolvalsmarknad”.Den samlade? borgerligheten säger att valfriheten är här för att stanna, trots att varken USA eller England vill ha denna extrema nyliberala skolmodell. Övriga Europa verkar ha insett detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s