Image
Barnet i centrum. Foto: Stockholms stad.

Igår hade jag tillsammans med Abit Dundar (FP) förmånen att få träffa Hägersten-Liljeholmens familjestödsenhet. Målgruppen är barn och unga upp till 20 år samt deras föräldrar. Det kan både handla om att hjälpa föräldrar att hantera konflikter i familjen, separationer eller fånga upp unga som behöver mer stöd eller som är på väg åt fel håll i livet. Familjestödsenheten arbetar både förebyggande och med direkta insatser riktade mot de familjer som behöver stöd och insatser.

En viktig förutsättning för att medarbetarna ska kunna arbeta effektivt över myndighetsgränserna är att sekretessen kan brytas. Många har genom åren vittnat om hur svårt det kan vara att samarbeta när den ena handen inte har rätt att veta vad den andra gör. Familjestödsenheten löser detta genom att alltid begära av föräldrarna att sekretessen inte gäller mellan de olika inblandade parterna. Enligt min uppfattning är detta en självklar åtgärd, men fortfarande ibland ifrågasatt.

Föräldrarna är de viktigaste personerna i barnens liv och spelar en avgörande roll i hur de ungas liv formas. Men man behöver inte vara en familj i kris för att behöva extra stöd och hjälp i sitt föräldraskap, exempelvis kan föräldrastödssamtal vara en viktig trygghet den första tiden för den som just fått barn – eller den som just fått en tonåring. Hägersten-Liljeholmen har ett väl utarbetat arbete inom ramen för Komet. 

Skolk kan vara en första tydlig varningssignal om att något inte står rätt till i en ung människas liv. Här måste ”stuprörstänkandet” brytas och alla delar inom skolan och socialtjänsten samarbeta. Under 2014 satsar utbildningsnämnden tillsammans med socialnämnden 10 miljoner kronor för att förbättra den så oerhört viktiga samverkan mellan skolan, elevhälsan, föräldrarna och socialtjänsten.

Fler projekt för bättre samverkan kring barn och familjer; Barnahuset, BBIC

Tack för besöket!

Image
Föräldraskapet. Teckning: Cecilia Torudd/Stockholms stad
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s