En fortsatt frihetlig linje eller pekpinnepolitik med höjda skatter. Så kommer alternativen att se ut i nästa års val i Stockholm. Det står klart efter två dagars budgetdebatt i stadshuset. För mig är valet mellan de två alternativen lika självklart som enkelt.

Stockholm är Sveriges mest liberala stad och det ska den fortsätta att vara. Ingen annan stad i Sverige är så tolerant, öppen och fri från politiska pekpinnar. Till Stockholm söker sig varje år över 10 000 människor för att leva det liv bara storstaden kan erbjuda. Ingen annanstans är möjligheterna så stora att ta ett eget ansvar för sitt liv genom jobb och utbildning och jag är helt övertygad om att de flesta som sökt sig hit vill leva i en stad där de förväntas ta ansvar för sina egna liv, men i stark visshet att det sociala stödet finns där om det skulle behövas. Det är inte drömmen om kommunala pekpinnar och höjda skatter som får befolkningen att öka. Men ändå är det precis vad Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet föreslår.

Utmaningar saknas dock inte när Stockholm växer. Bostäderna måste bli fler. Visserligen tar Stockholm redan nu ett stort ansvar i regionens bostadsbyggande, men nu ökar vi takten ytterligare. Fram till 2022 ska 58 000 fler bostäder vara byggda. Hälften av de nya lägenheterna ska vara smålägenheter. För att klara detta måste stora investeringar ske också i vägar och spår. Regeringens miljardsatsning på Stockholms tunnelbanesystem är nödvändig och välkommen.

Stockholm är en stad där friheten är stor. Men friheten sker inte på någon annans bekostnad. Lika stor som friheten är, lika stor är uppmärksamheten för det glömda Stockholm. Staden får aldrig vända ryggen till de människor som har det svårt, och det gör den inte heller, men mycket finns kvar att göra. Vi ger oss inte förrän alla får det stöd och den hjälp de behöver.

Den viktigaste vägen till frihet är utbildning. Människor växer med kunskaper. Utbildning ger individen möjlighet att öppna nya dörrar och se nya perspektiv. Därför är det så roligt att kunna konstatera att det går bra för Stockholms skolor. Slutbetygen i nian och andelen som är behöriga i samtliga ämnen är idag betydligt högre än för sju år sedan när socialdemokraterna styrde. Aldrig tidigare har så många elever fortsatt till högre studier. 2013 förbättrades också betygen allra mest bland de elever som har de största utmaningarna. Det är en mycket positiv utveckling som jag verkligen hoppas kommer att hålla i sig. Enligt Skolverket har resultaten i Stockholms skolor förbättrats på åtta av de tio viktigaste punkterna inom området. Allt detta är viktigt att komma ihåg när Socialdemokraterna hellre svartmålar Stockholms skolor än kommer med konstruktiva förslag.

Skolutveckling 

Men detta betyder inte att det inte kan bli bättre. Jag ger mig inte förrän kunskapsresultaten har höjts ytterligare, särskilt vad gäller behörigheten till gymnasiet. I den nyss antagna budgeten genomför vi därför en rad skolreformer. Sammanlagt ökar skolbudgeten med 794,6 miljoner kronor (593 miljoner kronor är en renodlad ökning av anslagen). En storsatsning på lågstadiet genomförs. Rätten till sommarskola utvidgas från årskurs nio ner till årskurs sex. Läxhjälp garanteras alla elever i grundskolan. Nyanlända elever får stärkt rätt till sommarskola och fler undervisningstimmar i svenska.

Mot vår kunskapsskola står en splittrad rödgrön opposition. Det finns i dagsläget inget som tyder på att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har någon beredskap att regera ihop och vad värre är, ingen som helst vilja att regera ihop. Det är kanske så enkelt att de inte ens själva tror att de får väljarnas förtroende om ett år. De tre oppositionspartierna har dock en sak gemensamt – övertygelsen att Stockholmarna betalar alldeles för lite i skatt. Hur pengarna ska användas är man däremot inte överens om. Men kanske är höjda skatter den minsta gemensamma nämnaren för en i övrigt totalt splittrad opposition?

Nästa år är det val. Det kommer att vara ett val mellan vår frihetliga linje och en pekpinnepolitik tillsammans med höjda skatter. Jag är övertygad om att vi kommer att få fortsatt förtroende att styra Stockholm. Vi stockholmare gillar att bo i Sveriges mest liberala stad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s