I morse deltog jag i TV4:s nyhetsmorgon för att diskutera situationen för rumänska medborgare som lämnat sitt hemland för Sverige. Enligt min uppfattning är det nu dags för EU att agera mot Rumänien för att få landet att ta ansvar för den svåra situation som den romska befolkningen i Rumänien lever under.

Annonser

6 Comments »

 1. Tack för att du uppmärksammar detta!
  Vad kan jag som medborgare göra? Att ständigt gå förbi dessa tiggare, vända bort blicken eller titta ner i marken känns så fel. Mina barn tittar med frågande blick på dem och på oss, varför sitter de dygnet runt ute i kylan, vad är det för fel, har de gjort något dumt eller är de mindre värda än vi?
  Vad lär vi barnen när vi vuxna blundar och går förbi?
  Kommer och tänka på andra världskriget, när det var judar utslängda på gatan det stora misstaget var att folket blundade, teg och svek dem.

 2. Förstår inte varför ett skolborrgarråd blandar sig i något som inte har att göra med sina arbetsuppgifter. Vad vet du Lotta Edholm om de här tiggarna egentligen för att uttala dig på det sättet om Rumänien? Har du någonsin besökt Rumänien och sett med egna ögon hur de har det? Vet du att ingen rumän utestänger dem? Vet du att tyvärr är det romerna själva som gör det genom att neka sina barn rätten att gå i skola, genom att tvinga sina minderåriga barn att ingå äktenskap vid 14års ålder eftersom för dem är det mycket viktigare att följa sina egna traditioner än att leva i nutiden. Det är faktiskt en stor del av romerna som har det väldigt bra, bor i stora hus, har moderna nya bilar som många vanliga rumäner inte har råd med och alla de här sakerna kan romerna inte visa hur de har råd med när skattemyndigheten frågar. Visst är det konstigt? Det finns också romer som inte har det lika bra så som det finns rumäner som finns i samma situation men som väljer att jobba trots dåliga löner och villkor. Men det är visst lätt att bli irriterad över att romerna väljer att tigga här i Sverige och peka fingret och ropa att EU skall pressa Rumänien. Det vore bättre att ett land som Sverige som har stått utanför kommunism och dess misär kan visa hur Sverige själv har integrerat romer i det svenska samhället istället för att höja rösten. Kanske vore det också lämpligt att skolborrgarådet Lotta Edholm ger exempel hur man gör istället för att visa okunskap? Men visst det är ju valår snart och man behöver få poäng, Folkpartiet sitter inte så säkert…..

 3. Hvorfor er det kun Rumænien som skal tage sig af de rroma folk…det er et EU problem !!!! Vi smider dem til højre og venstre og ingen tage ansvar…nu skal vi i Norden se hvordan det er og have dem…I kan ikke klar dem…så hvorfor tro I at Rumænien kan??? For min skyld må de kom og æde os op…vi har alle skylden for det..

 4. Ja, nu har Rumäniens ambassadör gått till attack mot dig, Lotta, och anklagar dig för ett och annat… I Rumänien är tydligen tiggeriet förbjudet. Då kan de hänvisa till fri rörlighet och individernas ansvar…
  Ganska uppebart att Rumänien vill exportera problemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s