English: Stadshus Stockholm
Stadshuset (Photo credit: Wikipedia)

Idag inleds budgetfullmäktige, där majoriteten och oppositionen debatterar och röstar om nästa års budget för Stockholms stad.

Här kan du läsa mitt inledande anförande.

Ordförande, fullmäktige!

Stockholm är Sveriges mest liberala stad. Jag vet att det retar gallfeber på den rödgröna oppositionen när man säger så, men icke desto mindre är det sant. Stockholm är Sveriges mest liberala stad.

Ingen annanstans kan man leva sitt liv så utan pekpinnar som här. Ingen annanstans finns ett kulturliv som vårt. Ingen annanstans är möjligheterna så stora att ta ett eget ansvar för sitt liv genom jobb och utbildning.

Stockholm är en stad där friheten är stor. Men friheten sker inte på någon annans bekostnad. Lika stor som friheten är, lika stor är uppmärksamheten för det glömda Stockholm.

Den viktigaste vägen till frihet är utbildning. Redan i början av 1800-talet förstod dåtidens liberaler att om friheten skulle öka och Sverige bli ett utvecklat land krävdes att barn och ungdomar fick gå i skolan. 1842 års skolreform där barnen rycktes upp från potatisåkrarna för att istället placeras i skolbänkar var inte okontroversiell. Likväl genomfördes den.

Dagens utmaningar är lika stora som vid mitten av 1800-talet. Globalisering och ökad tillväxt, både i Asien och i Afrika, gör att konkurrensen aldrig varit så stor. Men lösningen är densamma; utbildning, utbildning, utbildning.

Därför är det så roligt att kunna konstatera att det går bra för Stockholms skolor. Slutbetygen i nian är idag betydligt högre än för tio år sedan. 2013 förbättrades också betygen mest bland de elever som har de största utmaningarna. Vi är på väg bort från treämnessskolan, det vill säga att skolor bara satsar på att göra eleverna behöriga till gymnasiet och struntar i andra ämnen. Aldrig tidigare har så många elever varit behöriga i samtliga ämnen. Och aldrig tidigare har så många elever fortsatt till högre studier som idag. Så när Socialdemokraterna svartmålar Stockholms skolor; glöm inte bort: på åtta av de tio viktigaste punkterna är resultaten bättre än när sossarna styrde skolpolitiken!

Stockholm växer inte bara i antal invånare. Stockholm växer också som kunskapsregion. Vi lever i en av världens mest innovativa regioner. Men att Stockholm är en tillväxtkommun ställer oss också inför enorma utmaningar. Fler ungdomar måste välja att naturvetenskapliga utbildningar, fler högutbildade måste få bosätta sig i Sverige och vi måste skapa en bättre infrastruktur för att möta inflyttningen.

Inte minst när det gäller bostadsbyggande måste vi bli ännu bättre. Visserligen tar Stockholm redan nu ett stort ansvar i regionens bostadsbyggande, men nu snäppar vi upp takten ytterligare. Fram till 2022 ska 58 000 fler bostäder vara byggda. Hälften av de nya lägenheterna ska vara smålägenheter. För att klara detta måste stora investeringar ske också i vägar och spår. Regeringens miljardsatsning på Stockholms tunnelbanesystem är nödvändig och välkommen.

Men Stockholm ska också vara en stad med frihet för den som söker sig hit, många gånger med små medel. Vi är många stockholmare som upprörs över det ökande tiggeriet på våra gator. Det finns en del som säger ”Förbjud tiggeri” och ”Sparka ut dem från tunnelbanan”. Det gör inte vi liberaler. Tiggeri är fruktansvärt, men det blir inte bättre för att vi tar bort symptomen. Betänk att trots ett uselt liv här så är de ändå bättre än livet i Rumänien. Villkoren för framförallt romer är nu så förfärliga i Rumänien att de hellre sitter på Stockholms iskalla gator än lever i sin egen hembygd. Rumäniens regering är en skammens regering. Men vi kan inte bara konstatera det. Vi måste, som anständiga människor, hjälpa till så gott det går. Och det gör Stockholm. Vi tar ansvar, också för dem som har det svårt.

Nästa år är det val. Det blir ett val mellan att fortsätta på den frihetliga linjen eller att återgå till pekpinnepolitik och höga skatter. Jag är helt övertygad om att de flesta som sökt sig hit vill leva i en stad där de förväntas ta eget ansvar för sina egna liv, men i stark visshet att det sociala stödet finns där om det skulle behövas. Stockholm ska vara en stad som välkomnar alla, men som också tror på den individens ansvar. Höga skatter och pekpinnar kanske går hem andra städer, men inte i Stockholm!

Annonser

2 Comments »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s