Eleverna visar hur de använder sina läsplattor i undervisningen

Stockholm har många fantastiska skolor och måluppfyllelsen är överlag mycket god. Men staden har också en del skolor med stor utvecklingspotential. För att öka likvärdigheten påbörjades under 2013 en stor satsning på de skolor där potentialen är allra störst. Alla dessa ”fokusskolor” har tillsammans med utbildningsförvaltningen tagit fram en ”turn around-plan”, vilken inbegriper både arbetsstruktur och undervisning. Lärarna genomgår kompetensutveckling genom bland annat lärarcoacher och rektorerna ges stöd från centrala förvaltningen. Allt för att lyckas vända trenden och höja kunskapsresultaten.

Glädjande nog har denna satsning på fokusskolor lett till att likvärdigheten i Stockholm ökar. Elva av sjutton fokusskolor har höjt sina resultat redan första året. En av de skolor som haft en fantastisk utveckling det senaste året är Ärvingeskolan i Kista, som på ett år har ökat sitt meritvärde från 181 poäng (2012) till 211 poäng (2013) samtidigt som behörigheten till gymnasieskolan har ökat från 68 procent (2012) till hela 93 procent 2013.

Igår hade jag förmånen att få besöka skolan för att bland annat kunna göra tre klassrumsobservationer (i matematik för årskurs 7, mattestuga för årskurs 6 och SO i en åk 8:a). Det jag såg var ett högstadium som använder sina läsplattor som en helt integrerad del i undervisningen, samt trygga och lugna elever som höll ett imponerande fokus på innehållet i densamma. Att ha en så väl utvecklad it-pedagogik har enligt skolans rektor, Per Wadman, givit stora vinster vad gäller elevernas förmåga att träna upp sina läs- och skrivfärdigheter.  Jag fick också tillfälle att träffa skolans två förstelärare som berättade om hur uppdraget kändes såhär halvvägs in på terminen.

Per Wadman lyfte vidare fram höga förväntningar på eleverna som en bidragande framgångsfaktor, liksom ett gott ämnesövergripande samarbete i lärarlagen. Matematiken är i fokus med bland annat matteverkstäder både för dem som behöver extra tid för att hänga med och för dem som vill ha större utmaningar och mer fördjupning.

Tack för ett mycket intressant och givande besök.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s