Idag skriver Humana tillsammans med Rädda Barnen på SvD Opinion om att det ofta tar för lång tid att sätta in hjälp och stöd till barn som far illa.

Alltför många barn i Stockholm lever i utsatta situationer. För de här barnen måste vi känna ett alldeles särskilt ansvar. En nyckel till att snabbt kunna sätta in rätt stöd kring ett barn är ofta att ha upparbetade team på varje skola – för det är ofta i skolan som det först märks att något inte står rätt till. Om elevhälsans kompetenser, lärare och skolledning har bra kontakter med nyckelpersoner hos polisen och hos socialtjänsten behöver man inte lägga extra tid på att hitta rätt person. För 2014 satsar vi tio miljoner på att förbättra möjligheterna till samverkan mellan skolan och socialtjänsten i ett projekt för att få till snabbare stöd, både kring barnens skolgång och situation hemma. Skolan är oerhört viktig för barn som far illa.

Jag ser även fram emot att staden tillsammans med landstinget, polisen och åklagarmyndigheten inom något år kommer att kunna starta ett gemensamt Barnahus. På ett Barnahus är det barnet som får stå i centrum. De olika myndigheterna ger barnen stöd, skydd och behandling på ett och samma ställe istället för att barnet ska bollas runt. När Barnahuset öppnar – förhoppningsvis under våren 2014 – kan det vara ett stort steg framåt för att sätta barnets behov i centrum.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s