Genom att knyta yrkesutbildningen närmare arbetsmarknaden kommer fler ungdomar att få chansen till jobb när de lämnar gymnasiet. Nu föreslår regeringen en anställningsform för lärlingar, meddelar Jan Björklund idag. Arbetsgivaren kan redan i dag anställa lärlingar, men dagens regelverk är inte anpassat till att elevernas anställning är kopplad till en utbildning.

I Stockholm söker sig en lägre andel till yrkesutbildningar än i övriga landet. Det är väl kanske inte så konstigt med tanke på att Stockholms arbetsmarknad i större utsträckning än andra svenska städer är tjänstebaserad. Men inom många yrken i Stockholm råder faktiskt en skriande brist på yrkesskicklig personal. Det gäller bland annat inom hotell- och restaurang, men också inom många hantverksyrken finns goda chanser till jobb som yrkesskicklig ungdom.

I majoritetens förslag till budget för Stockholms stad 2014 satsar vi på att utveckla möjligheterna till introduktions-, praktik- och lärlingsverksamhet för skolelever, flyktingar och invandrare. Det ska ske i lokala företagsområden, särskilt i ytterstaden, och möjliggöra för att fler företag och verksamheter erbjuder sådana platser. I både Järva och Söderort ska arbetet med att stimulera till fler arbetstillfällen prioriteras.

Det behövs många vägar in till jobb och studier. Lärlingsutbildningarna ger ungdomar ytterligare en väg in. Fler föräldrar och ungdomar ska kunna känna att lärlingsutbildningen faktiskt kan ge ett försprång in på arbetsmarknaden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s