Idag var jag på skolbesök på Askebyskolan, som är en F-6-skola i Rinkeby.

Askebyskolan har kommit mycket långt i sitt aktiva arbete för läsfrämjande och språkutveckling. Skolan toppar statistiken vad gäller utlånade böcker per elev. Det är viktigt eftersom skolan nästan uteslutande har elever som har annat modersmål än svenska. Skolbibliotekarien Sofia Lindblom har en nyckelroll och arbetar särskilt intensivt med tvåorna och femmorna genom bokprat och läscirklar. Under hösten tänker Sofia även jobba mer riktat med barnen som går i förskoleklass. Genom en ”språkpåse” får föräldrarna till F-klassarna låna litteratur både på hemspråket och på svenska att läsa högt för barnen ur.

LottaAskeby

Med på bilden Monica Bylund, utbildningsledare och Jan Eidman, rektor och jag. Askebyskolans skolbibliotekarie, Sofia Lindblom, deltar i mötet via Skype.

Läs Askebyskolans bokblogg!

Efter mötet på skolbiblioteket gick jag vidare och mötte några av skolans lärare. Under devisen ”det goda samtalet” diskuterades Järvas och Rinkebys situation och vad som behövs för att skolan ska kunna lyfta sig än mer. Till exempel berörde vi lärarnas roll som ledare i klassrummet. Vi konstaterade också att målet om fler speciallärare i våra skolor delades av deltagarna på mötet. Speciallärarutbildningen startades igen 2008 efter att ha lagts ner i början av 1990-talet.

Rinkeby är en stadsdel med kännbara sociala utmaningar. Här kan ett bra förebyggande arbete vara avgörande för om en elev går vidare till studier och arbete eller fastnar i utanförskap. Tidiga insatser är avgörande och lärarens ledarskap lyftes särskilt liksom möjligheten att gå in med specifika åtgärder för att möta en elev med mer omfattande problematik. Höga förväntningar på att eleven kan och ska lyckas är avgörande. Jag tror att vi behöver vända på varje sten för att se om det finns saker som vi kan göra bättre för varje elev.

Lokalsamhället är viktigt och många lyfte vikten av en levande ytterstad med arbetsplatser och dagbefolkning. Järva får ett substantiellt tillskott av dagbefolkning när Kulturförvaltningen och Utbildningsförvaltningen nu blir bland de förvaltningar som först kommer att flytta ut från innerstaden (till Rinkeby respektive Tensta).

Askeby2013

Matsalen har högt i tak. F-klasserna äter sen lunch, kl 12.30, efter att ha fyllt på med mellis på förmiddagen. Då får de mer tid på sig att äta i lugn och ro.

Askebyskolan ligger i topp vad gäller skolmaten och har tilldelats flera priser för sin goda mat. Idag bjöds bland annat på vegetarisk quesadilla, viltfärsbiffar, ugnsbakad lax, potatissallad och till det ett digert salladsbord med bland annat olika bönsallader med god vinaigrette. Kryddstarkt, varierat och framförallt gott!

Annonser

1 kommentar »

 1. Tack Lotta och Malin för att ni ville besöka Askebyskolan!
  Jag tycker att vi hann prata om många intressanta saker på
  ganska kort tid.
  Det var roligt att höra att du är så insatt och intresserad av
  arbetet med elevernas läsning.
  Hoppas ni vill komma tillbaka vid något annat tillfälle!

  Med vänlig hälsning
  Monika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s