Förskolan är i dag en av Stockholms i särklass mest uppskattade verksamheter. En överväldigande majoritet av föräldrar säger sig vara nöjda eller mycket nöjda med sina barns förskola. Kvaliteten är hög och mångfalden närmast unik. Det är någonting vi ska värna och utveckla ännu mer.

Igår klubbades Stockholms stads nya Förskoleprogram av kommunfullmäktige (läs mitt pressmeddelande här). Förskoleprogrammet pekar ut de områden som Stockholms stad prioriterar för att utveckla förskolan. Programmet betonar särskilt förskolans del i det livslånga lärandet genom språkutveckling, matematisk förmåga och naturvetenskap. Vi skärper också kraven på ett aktivt jämställdhetsarbete på alla förskolor.

Förskolan har stor betydelse för barns och ungas möjligheter till utveckling och vi liberaler betonar allas rätt att utvecklas utifrån de individer de är. Det innebär att också barn ska få vara sig själva utan att behöva svara mot vuxnas förväntningar på hur pojkar och flickor ska vara. En genusmedveten pedagogik uppmärksammar mönster och ger de vuxna verktyg att behandla barnen mer som individer med sina egna intressen, styrkor och utmaningar. Det handlar om att öka möjligheterna istället för att begränsa dem, om att skapa mångfald för alla barn oavsett kön och vidga barnens livschanser. Därför är jag glad att vi nu slår fast att aktivt arbete för jämställdhet är en del i att bygga morgondagens förskola.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s