Jag har länge varit engagerad när det gäller elevers rätt till vällagad mat. Inte minst vad det gäller alla elevers möjlighet att välja mellan smör och lättmargarin till smörgåsen. Bra skolmat är en förutsättning för att alla elever ska orka göra bra ifrån sig under hela skoldagen. Skollunchen ska därför självklart hålla hög kvalitet, vara god, varierad och näringsriktig. Detta berättar jag mer om i en intervju i dagens DN (här). I artikeln tas även vår satsning på tillagningskök och ekologiska livsmedel upp. 

År 2012 antog utbildningsnämnden Riktlinjer för skolmåltider i de kommunala grundskolorna. Det var första gången som riktlinjer tagits fram just kring skolmåltiden och det var ett sätt för nämnden att betona hur viktig skolmaten är. Riktlinjernas innehåll har sedan jobbats in i en handbok som skolorna och skolkökspersonalen kan använda som stöd i det dagliga arbetet med skolmåltiden.

I Stockholm ska lunchen schemaläggas så att alla elever får möjlighet att äta i lugn och ro utan tidspress. Den bör serveras ungefär mitt i elevens skoldag samt så långt som möjligt vid samma tidpunkt varje dag. Skolorna ska sträva efter att lunch serveras tidigast 11.00 men den får inte serveras före 10.30.  Maten under skoldagen ska vidare ses i en helhet. Särskilt för små barn, som äter lunch först, är det extra viktigt att mellanmålet på fritids är näringsriktigt och matigt. Ett mättande och näringsriktigt mellanmål bildar en ”brygga” mellan lunch och middag.  Små barn med små magar behöver oftare äta med tätare mellanrum än större barn och vuxna.

Även måltidsmiljön har stor inverkan på hur eleverna äter. Men det kan vara svårt att få barnen att sitta stilla och äta när man har spring i benen. Att de vuxna tar ansvar är mycket viktigt. Med fler vuxna i salen dämpas ljudnivån och barnen får bättre matro. För att skapa en lugn miljö jobbar skolorna med akustiken, hur matstationerna utformas, och med ”tysta möbler”. Bara att sätta möbeltassar på stolarna kan göra skillnad.

All personal som hanterar livsmedel ska minst ha genomgått en basutbildning i livsmedelssäkerhet. Personal som hanterar specialkost ska ha genomgått en särskild utbildning för detta, för att garantera säkerheten för elever som till exempel har allergier. Förutom den grundutbildning som alla som jobbar med skolmaten ska ha finns även möjligheter till ytterligare kompetensutveckling, för såväl kökschefer, kockar och skolköksbiträden, inom näringslära, matlagning, miljö, hälsa, service och bemötande. En sådan utbildningssatsning – Skolmat i världsklass – har nu pågått i två års tid. Hittills har omkring 200 personer deltagit i utbildningen, omkring 40 procent av de köksanställda.

Att öka andelen tillagningskök i Stockholms skolor är vidare ett tydligt politiskt mål. Vid varje ny- och ombyggnad av skolor som sedan tidigare har mottagningskök, ska utbildningsförvaltningen se om det är möjligt att istället skapa ett tillagningskök. Nämnden fattar ett antal sådana beslut om nya tillagningskök på våra skolor varje år.

För mig är det en självklarhet att alla elever ska få bra skolmat som de kan äta i lugn och ro. Därför är det viktigt att utbildningsnämnden följer upp hur riktlinjerna efterlevs.

Annonser

2 Comments »

  1. Hej! Väldigt bra med riktlinjer, tycker jag. Men varför är det fortfarande så svårt att få vegetarisk, vegansk eller kost utan fläsk- och blodprodukter? I alla fall i Bromma. Det är upp till den enskilda skolan att avgöra om de kan ordna det säger förvaltningen. Och samtidigt är det ju inte fråga om några ovanliga dieter eller önskemål nuförtiden.Många skolor serverar ju anpassad mat till de vegetarianer, veganer, muslimer och judar m fl som så önskar. Kanske det behövs mer riktlinjer? Mvh Karima

  2. Hej Karima,
    Alla skolor ska helst servera två huvudrätter varje dag, varav en vegetarisk, som man kan välja mellan. Kollade just veckans meny för Abrahamsbergsskolan och där serveras ugnsbakad lax med örtsås och ekologisk potatis samt gröna biffar med yoghurtsås idag tisdag. Vad gäller vegansk mat och annan så kallad specialkost, som man äter på grund av medicinska, religiösa eller etiska skäl så ska skolan tillgodose också detta i möjligaste mån. Jag tycker att du kan börja med fråga skolan igen.

    Med vänlig hälsning
    Malin Hasselblad
    Bitr. borgarrådssekreterare (FP), Skolroteln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s