Fler partier ansluter sig nu till Folkpartiets krav på att alla elever ska ha tillgång till bemannade skolbibliotek – senast Miljöpartiet på DN Debatt. Jag välkomnar detta och jag har under flera år drivit på för att öka bemanningen i skolbiblioteken och uppvärdera skolbibliotekariens viktiga roll i att stärka läsningen.

Trots att skollagen skärpts finns tyvärr inget lagstadgat krav om att personal måste vara avsatt för skolbiblioteksverksamheten och skolbiblioteket behöver inte finnas i skolans lokaler utan kan exempelvis finnas på ett närliggande folkbibliotek. I Stockholm har vi gått längre och slagit fast att alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek och att de bör vara bemannade. Även folkbiblioteken utveckas för att bättre möta bland annat barn och unga. Anslagen till Stockholms stadsbibliotek har ökat från 223 till 292 miljoner kronor per år, biblioteken har utökat sina öppettider på kvällar och helger, det digitala biblioteket är det mest ambitiösa i landet och på Kulturhuset har Sveriges första bibliotek riktat till de yngre tonåren öppnats.

Vår kontinuerliga satsning på skolbiblioteken sedan 2006 har givit resultat. Antalet utlån till skoleleverna i Stockholm har ökat kraftigt, det handlar om en fördubbling på bara sex år. DN rapporterade om ökningen här. Om utlåningen hittills under 2013 håller i sig kommer årets siffror att slå rekord igen. På de skolor som använder biblioteken allra flitigast, som Askebyskolan och Snösätraskolan, lånar barnen en bok i veckan under terminerna.  96 % av åk 3:orna och 98 % av åk 9:orna i Stockholms skolor klarar nationella proven i svenska och för elever som läser svenska som andraspråk är den 77 % som når målen.

Litteraturen ska ha en given plats redan i förskolan och där är förstås högläsningen ett särskilt viktigt inslag. Redan idag jobbar alla kommunala förskolor på Södermalm med en särskild satsning för mer läslust genom läsombud. Läsombuden är personal på förskolan som tillsammans med folkbiblioteken tar ett särskilt ansvar i arbetet med barnens läsupplevelser.

I de skolor i Stockholm som lyckas allra bäst med läsningen bedriver skolbibliotekarien ett mycket proaktivt arbete för att engagera eleverna i läsningen. För några år sedan besökte jag Snösätraskolan, som redan då låg i framkant. Läs om mitt besök här och följ skolbibliotekariernas bloggande här.

Annonser

3 Comments »

  1. Skolbibliotek behövs även i privatskolorna i Stockholm. Har skolborgarrådet någon kommentar till Lärarförbundets ranking av Bästa Skolkommun 2013?
    2012 hamnade Stockholm på plats:122. 2013 hamnade Stockholm på plats:142.
    Har den borgerliga högeralliansens skolansvarig någon kommentar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s