Skolan är ett av de allra viktigaste verktygen vi har för att klara integrationen. Samtidigt har ambitionen i den svenska skolan bakåt i tiden varit att inte skilja ut nyanlända, utan behandla även barn som precis kommit till Sverige precis som andra elever. Man måste dock se att nyanlända behöver mer svenska än de elever som varit här längre. Nu kommer barn framförallt från krigshärjade Syrien. Många av dessa elever som varit på flykt undan krig har ju dessutom tappat kontakten med vardagen och med skolan, även om landet man kommer ifrån har en jämförelsevis god studietradition.

Regeringen presenterade förra året en satsning på utökad undervisningstid i svenska för nyanlända elever i årskurs 6–9. De elever som har påbörjat sin undervisning i Sverige i någon av dessa årskurser kan under sina första fyra terminer få fler lektioner i svenska eller svenska som andraspråk. Nu utökas satsningen till att gälla även åk 1-5. För Stockholms del handlar det om ett tillskott på 4,5 miljoner 2014 och därefter 9 miljoner per år 2015 och 2016. Du kan titta på utbildningsminister Jan Björklunds och integrationsminister Erik Ullenhags presskonferens här.

Stockholm startade i våras ett helt nytt mottagningscentrum för nyanlända barn och unga, START Järva, där man genomför en ”kunskapsskanning” i elevernas kunskaper i matematik, engelska och modersmål. Det ger skolan större kunskap om vad eleven har med sig för kunskaper och färdigheter samt vilket stöd eleven kan behöva utöver det svenska språket. Jag skrev om Start Järva här.

Kan vi ge alla grunden i svenska tidigt ökar vi möjligheterna att fler nyanlända klarar skolan. Det är vår viktigaste investering i ett samhälle som klarar integrationen.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s