Jan Valeskog (S) debatterade vid gårdagens kommunfullmäktige mot Sten Nordin (M) om gymnasieskolans ekonomi. Bakgrunden är den diskussion som har förts inom KSL, Kommunförbundet Stockholms län, om att från hösten 2013 införa en ny prislista och om att höja ersättningsnivåerna per elev som går på gymnasieskolorna i Stockholms län. Detta berör särskilt de kommuner där många elever från andra kommuner väljer att studera. Stockholm är den kommun som tar emot absolut flest gymnasieelever från andra kommuner.

Det tycks mig något märkligt att just Jan Valeskog (S), genom sin interpellation, väcker en debatt i ämnet. Sanningen är att Socialdemokraterna vid sammanträdet i KSL, tillsammans med bland annat Moderaterna, beslöt sig för att inte satsa extra på gymnasieskolan i länet för 2014. Den 5 juni togs beslutet i kommunförbundets styrelse – något som Folkpartiet reserverade sig mot – om att inte räkna upp pengarna till gymnasiet med mer än den lägstanivå som krävs för att täcka löpande prisökningar. Folkpartiets reservation om att ta höjd för att till exempel kunna höja lärarlönerna röstades ner av bland andra Tomas Rudin, socialdemokratiskt borgarråd i Stockholm och ledamot i kommunförbundets styrelse.

Socialdemokraterna väljer alltså att som vanligt prioritera ned satsningar på skolans område när det verkligen gäller. Att de nu försöker låta påskina att det aldrig hänt är faktiskt inte speciellt hederligt. Sedan är det naturligtvis bra att frågan debatteras även i Stockholm. Men då bör nog Socialdemokraterna bestämma sig internt för om man vill satsa på skolan eller inte.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s